Do USA opět s vízem? Washington chce po pařížských útocích zpřísnit režim

Americká pohraniční stráž

Americká pohraniční stráž Zdroj: Americke ministerstvo vnitrnii bezpecnosti

Program, který umožňoval lidem z desítek zemí cestovat do USA bez víza, zřejmě brzy dozná významných změn. Spojené státy chtějí jeho zpřísněním reagovat na teroristické útoky v Paříži, na kterých se podíleli občané ze zemí, pro něž nyní bezvízový styk platí.

Takzvaný Visa Waiver Program (VWP) umožňuje občanům 38 zemí, k nimž se v roce 2008 přidalo i Česko, cestovat do USA za turistikou či podnikáním až na 90 dní bez nutnosti žádat o vízum. Američtí zákonodárci se nyní obávají, že program představuje bezpečnostní riziko. Pravděpodobný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud byl občanem Belgie, která se na programu také podílí.

„Je to obrovský problém,“ řekla deníku Wall Street Journal členka Sněmovny reprezentantů Candice Miller, která stojí za návrhem zákona umožňujícího ministerstvu vnitřní bezpečnosti vyloučit jakoukoli zemi z VWP, pokud s USA nesdílí informace o terorismu a přeshraničním pohybu osob.

Horší než uprchlíci

Někteří zákonodárci považují VWP za větší bezpečnostní riziko než přijímání syrských uprchlíků, proti kterému se postavila řada republikánských guvernérů. „Kdybych byl v Evropě a chtěl se dostat do Spojených státu a nebyl bych na seznamech sledovaných osob, spíš bych využil programu Visa Waiver, než abych se vydával za uprchlíka,“ řekl senátor Richard Burr, který je předsedou senátní komise pro zpravodajské služby.

O zpřísnění programu, který každoročně využije přinejmenším 19 milionů lidí převážně z Evropy a Asie, uvažují i další. Do USA by prostřednictvím VWP nesměl například cestovat nikdo, kdo v posledních pěti letech pobýval v Sýrii nebo Iráku, navrhují někteří. Příslušný zákon se už připravuje.

Skupina senátoru navrhuje také zavedení požadavku, aby všichni cestovatelé využívající VWP museli mít pasy s čipy obsahující biometrické údaje jako otisky prstů. Strojově čitelné pasy sice u občanů některých účastnických zemí USA vyžadují i nyní, otisky prstů ale obsahovat nemusí.

Do Vánoc

Zastánci VWP naopak tvrdí, že lidé využívající programu musí vyplňovat internetový dotazník a ty následně zkoumá elektronický systém, který je v některých ohledech důkladnější než prověrky při žádosti o vízum.

„Program umožňuje zemím, se kterými máme silné vazby, sdílet zpravodajské informace a dále spolupracovat na zajištění světové bezpečnosti, řekl serveru The Daily Signal zástupce Americké asociace cestovního ruchu Jonathan Grella. „chce zabránit vzniku překážek pro cestování, které podkopou naši ekonomiku a budou znamenat vítězství strachu - jak chtějí teroristé,“ dodal.

V Kongresu a v Bílém domě nicméně podle Wall Street Journal panuje shoda, že VWP je třeba zpřísnit. Zákonodárci chtějí přinejmenším některé z návrhů schválit ještě před vánoční přestávkou.