Dohoda o hospodářském partnerství mezi Japonskem a Evropskou unií je blízko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters,

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Evropská unie je připravena zrušit cla na dovoz většiny automobilových komponentů z Japonska. To by mělo oplátkou snížit nebo zrušit cla na dovoz zemědělských produktů, jako je vepřové maso, sýr a víno. Obě strany o těchto záležitostech nyní jednají v Tokiu s cílem uzavřít Smlouvu o hospodářském partnerství (EPA) do začátku července.

Požadavek evropské unie staví japonskou vládu do nesnadné situace, neboť tamní politická opozice je proti otevření tohoto trhu zahraniční konkurenci. Podpis smlouvy EPA, která se týká zhruba deseti procent japonského zahraničního obchodu, patří ke klíčovým cílům programu stimulace ekonomiky japonského premiéra Šinza Abeho.

Unie nyní uplatňuje cla ve výši tří až čtyř procent na dovoz automobilových komponentů a deset procent na dovoz automobilů z Japonska. Podle informací listu Nikkei je unie připravena zrušit dovozní cla na více než 90 procent autodílů, jakmile dohoda vejde v platnost.

Jednání však vázne na termínu odstranění cel, zatímco EU trvá na tom, že na postupné zrušení tarifů potřebuje deset let, Japonsko prosazuje sedm. Japonsko a Evropská unie jednají o EPA od roku 2013.