Dokument EU: Dluhová krize už se změnila v systémovou

eurozóna

eurozóna

Dluhová krize v eurozóně se změnila v systémovou a může se začít výrazně projevovat na chodu reálné ekonomiky. Nákaza už zasáhla finanční trhy a hrozí, že vznikne začarovaný kruh mezi státními dluhy, financováním bank a negativním hospodářským růstem. Píše se to v dokumentu, který je připraven pro víkendové zasedání ministrů financí EU v polské Vratislavi, a z něhož cituje agentura Reuters.

„Napětí na trzích se státními dluhopisy zintenzivnilo a rizika bankovního financování v létě vzrostla, nákaza se rozšířila napříč trhy a zeměmi a krize se stala systémová,“ stojí v dokumentu, který pro nadcházející zásadní zasedání evropských ministrů financí připravili evropští úředničtí experti.

Pokud se problémy budou šířit, mohou podle dokumentu posílit „nebezpečnou negativní smyčku mezi finančním sektorem a reálnou ekonomikou“. Zabrzdění toku peněz, averze k riziku, problémy bank by pak v některých členských zemích EU mohly vést až ke vzniku nové úvěrové krize.

„Přes citelné zvýšení kapitálu ve srovnání s lety 2008 a 2009, zaznamenaly evropské banky na trhu v poslední době potíže s financováním. Jejich příčinou je mimo jiné zhoršená likvidita na velkoobchodních trzích, vysoké úrokové rozpětí na sekundárních trzích a u některých bank v EU také rostoucí potíže s přístupem k financování od bank z USA,“ píše se dále v dokumentu.

Dozorové orgány by podle dokumentu proto měly sledovat kapitálovou pozici finančních institucí a zajistit, aby se zvýšila. Kapitálové injekce problémovým bankám by po nedávných zátěžových testech měly zajistit jednotlivé státy. Zpráva kritizuje země jako je Španělsko, které podle ní neudělalo dost pro zlepšení stavu svých bank.

Materiál vypracovali nejvyšší činitelé jednotlivých ministerstev a na schůzce ve Vratislavi jej předloží svým šéfům, tedy ministrům financí. Ti budou jednat v pátek a v sobotu. Poznatky činitelů shrnuje Ekonomický a finanční výbor, který má v rámci EU poměrně velký vliv a který připravuje agendu pro jednání ministrů.