Domluvte se na seznamu uznané syrské opozice, vyzývá velmoci OSN

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

OSN zatím nerozešle pozvánky k mírovým rozhovorům mezi syrskou vládou a opozicí, které by měly začít 25. ledna. Čeká na to, až se nejvýznamnější světoví hráči dohodnou, které povstalecké skupiny na jednání pozvat a které nikoli. Informoval o tom mluvčí OSN Farhan Haq. K rychlému sestavení seznamu vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Rozpory ohledně pozvání zástupců některých rebelů operujících v Sýrii panují zejména mezi Spojenými státy a Ruskem. Mírová jednání a ukončení téměř pět let trvajícího konfliktu, který si vyžádal nejméně 250.000 obětí, ale podporují i další evropské a blízkovýchodní země, včetně rivalů Saúdské Arábie a Íránu.

Podle diplomatů OSN je stále více pravděpodobné, že se zahájení rozhovorů posune. „Odklad je pravděpodobný,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj. O možném odkladu zahájení jednání prý již se členy Rady bezpečnosti OSN hovořil i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Oficiálně ale zatím stále platí datum 25. ledna. Vůdce syrské politické opozice George Sabra již minulý týden prohlásil, že vidí jako nerealistické, aby rozhovory v Ženevě začaly 25. ledna. Podle něj se do té doby nejspíš nepodaří odstranit veškeré překážky, které zahájení jednání brání.

Syrští povstalci tehdy rovněž vydali prohlášení, v němž podmiňují svou účast na jednáních s vládou splněním bodů 12 a 13 z rezoluce, kterou Rada bezpečnosti přijala 18. prosince. Obsahuje harmonogram, podle něhož má být syrská krize řešena. První krok je zahájení syrských rozhovorů, při nichž má vzniknout dohoda o přechodné vládě. Ta připraví volby, které se mají konat za 18 měsíců. V počátečních fázích se má dojednat také příměří.

Bod 12 vyzývá strany, aby umožnily humanitárním agenturám dopravit co nejrychleji pomoc všem, kteří ji potřebují, zejména do obléhaných a nedostupných míst. Bod 13 žádá, aby všichni účastníci konfliktu zastavili útoky na civilisty a civilní objekty.