Doněcký „ministr“ Strelkov chce chránit Rusko před liberály

Igor Girkin-Strelkov

Igor Girkin-Strelkov Zdroj: CTK

Ruští radikální nacionalisté vedení někdejším „ministrem obrany“ doněckých separatistů Igorem Girkinem-Strelkovem založili v pondělí v Moskvě novou organizaci Výbor 25. ledna, která má Rusko uchránit před liberálním rozvratem. Podle dnešních zpráv ruského tisku je jedním z cílů výboru vytvoření nového státního útvaru, který by zahrnoval kromě Ruska i Ukrajinu a Bělorusko.

„Situace Ruska spěje k systémovému krachu, prozápadní liberálové už neskrývají své zločinné úmysly a sama státní moc dělá všechno pro svůj pád,“ uvádí se v prohlášení nové organizace, které Strelkov publikoval na svém webu. Mezi členy Výboru 25. ledna je radikální levicový aktivista Eduard Limonov, novinář Jegor Prosvirnin nebo zakladatel neregistrované Nacionálně demokratické strany Konstantin Krylov.

Prvořadým cílem skupiny je podle prohlášení zabránit rozpadu Ruska a prosazovat politiku, který povede ke znovusjednocení ruského národa v jednom státě. „Rusové, to je přitom podle nás trojjediný národ Velkorusů, Malorusů-Ukrajinců a Bělorusů, jako tomu bylo do roku 1917,“ uvádí výbor.

„Nynější státní moc je nemocná a spěje k sebezničení. Před očima se mění v chodící mrtvolu a sama sebe zabíjí hospodářským idiotismem posledních patnácti let,“ uvedl jeden z vůdců skupiny, spisovatel Maxim Kalašnikov.

Příliš radikální i na Kreml

Monarchista Strelkov působil v Donbasu jako prodloužená ruka Moskvy, ale kvůli svému radikalismu byl odvolán zpět do Ruska. Stalo se tak v srpnu 2014, krátce po sestřelení nizozemského dopravního letounu nad Donbasem, z něhož Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Moskvou podporované donbaské separatisty.

Strelkov po návratu do Ruska nešetřil kritikou kremelského vedení za údajnou ústupnost a „zradu velkoruské politiky“, přímo na prezidenta Vladimira Putina ale neútočil. Jméno kremelského šéfa neobsahuje ani ustavující prohlášení Výboru 25. ledna.