Dopad trumpových dekretů je bolestivý: 60 tisíc zrušených víz

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Trumpova inaugurace
Trumpova inaugurace
Protest proti Donaldu Trumpovi.
Trumpova inaugurace
AntiTrump protest
9
Fotogalerie

Spojené státy dočasně zrušily téměř 60.000 víz vydaných občanům převážně muslimských zemí, kterým prezident Donald Trump zakázal dekretem vstup do USA. Uvedlo to dnes ministerstvo zahraničí, které tak reagovalo na dřívější informaci, že zrušených víz je více než sto tisíc.

Žalobu na prezidenta Trumpa kvůli jeho sporným nařízením podalo v minulých dnech několik amerických států, například Washington, Massachusetts, New York nebo Virginie. Právě v posledním ze jmenovaných amerických států dnes podle listu The Washington Post u soudu zazněl z úst právníka ministerstva spravedlnosti údaj o sto tisíczrušených víz.

 Podle ministerstva zahraničí ale toto číslo chybně zahrnuje i diplomatická a jiná víza, která jsou z Trumpova nařízení vyjmuta, a dokonce i některá víza, kterým vypršela platnost. Skutečný počet dočasně zneplatněných víz se tak podle americké diplomacie pohybuje pod hranicí šedesáti tisíc

Americký prezident Trump minulý týden podepsal dekret, kterým s okamžitou platností do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.