Dopady Junckerovy kauzy LuxLeaks: EK projde daňové dohody všech 28 zemí

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Antimonopolní orgány Evropské unie vyzvaly všech 28 členských zemí, aby poskytly podrobnosti k daňovým smlouvám, které s podniky uzavřely v letech 2010 až 2013. Evropská komise tak rozšiřuje své dosavadní zkoumání, které má za cíl odhalit daňové úniky ve firmách.

Komise už loni v červnu požádala o zavedení této praxe celkem sedm členských zemí, a to Kypr, Irsko, Belgii, Lucembursko, Maltu, Nizozemsko a Británii. Rozšíření praxe přichází krátce po vypuknutí daňového skandálu v Lucembursku.

„V rámci EU musíme získat celkový přehled o praxi, která se týká dohod států a firem o daňových úlevách. Je třeba stanovit, zda a kde konkurenci na jednotném trhu poškozují selektivní daňové výhody,“ vysvětlila dnes v prohlášení dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Návrh na příslušnou směrnici předloží v prvním čtvrtletí příštího roku.

Lucemburské daně

Média nedávno zjistila, že Lucembursko uzavíralo s některými podniky tajné dohody a umožňovalo jim platit mnohonásobně nižší daně, než kdyby tyto firmy danily v domovských zemích. Ty kvůli podobným dohodám přišly na daních o miliardy eur ročně. Mezi podniky, které tyto smlouvy uzavřely, je například Apple, Ikea, Pepsi či Deutsche Bank.

Aféra zvaná LuxLeaks vzbudila velké rozhořčení a podkopala důvěryhodnost současného šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který byl dlouholetým premiérem Lucemburska. Juncker za aféru přijal politickou odpovědnost, trvá ale na tom, že postup lucemburské vlády byl v souladu s lucemburským i mezinárodním právem.

Evropská komise, která proti daňovým únikům léta bojuje, už začala vyšetřovat čtyři dohody mezi státy a podniky, které by podle ní mohly představovat nelegální státní pomoc. Jde především o dohody Lucemburska s americkým internetovým koncernem Amazon a italským Fiatem. Další dva případy se týkají dohod Irska s firmou Apple a Nizozemska se společností Starbucks.