Draghi: ECB politiku neutáhne, dokud inflace nepůjde ke dvěma procentům

prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi

prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) zachová uvolněnou měnovou politiku, dokud se nynější mimořádně nízká míra inflace v eurozóně nevrátí k blízkosti dvou procent. Ve francouzské rozhlasové stanici Europe 1 to řekl šéf ECB Mario Draghi. Dodal, že s ohledem na zastavení hospodářského růstu v zemích eura udělá jeho instituce vše, co bude moci, aby podpořila ekonomiku.

„Měnová politika zůstane dlouho uvolněná a mohu říci, že rada (ECB) je jednoznačně odhodlána využít nástrojů, které má k dispozici, aby dostala inflaci zpět ke dvěma procentům,“ řekl Draghi. Podle agentury Reuters dodal, že ECB zachová uvolněnou politiku i v situaci, kdy centrální banky ostatních zemí uznají, že u nich nastává oživení.

V srpnu zůstala inflace v eurozóně na 0,4 procenta a je už dlouho výrazně pod cílovou úrovní, kterou má ECB stanovenou těsně pod dvěma procenty. Zůstává navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za „nebezpečnou zónu“.

Vývoj inflace v eurozóně za posledních deset let

Vývoj inflace v eurozóněVývoj inflace v eurozóně | www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

ECB začátkem září snížila úrokové sazby na nová rekordní minima a oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny nové peníze prostřednictvím nákupů cenných papírů od komerčních bank. Minulý týden poskytla komerčním bankám první část levných čtyřletých půjček, které mají posílit nabídku úvěrů pro podniky. K razantním krokům banku přimělo vedle nízké inflace oslabování západoevropské ekonomiky, jejíž růst se ve druhém čtvrtletí zastavil.