Draghi: Vše jde podle plánu, naplníme opatření na podporu ekonomiky

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka (ECB) hodlá uskutečnit plánovaná opatření na podporu ekonomiky v podobě nákupů dluhopisů v plném rozsahu. Na tiskové konferenci po zasedání banky to řekl její šéf Mario Draghi. ECB podle předpokladů ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta. Začátek tiskové konference krátce narušila jedna z aktivistek.

„Zaměříme se nyní na plnou realizaci našich opatření v měnové politice, jimiž přispíváme k dalšímu zlepšování hospodářského výhledu,“ řekl Draghi. Jeho vystoupení na několik minut přerušila aktivistka v černém tričku, která vyskočila na stůl před Draghiho, rozhodila konfety a papíry a než ji ochranka odvlekla, křičela „Pryč s diktaturou ECB“ a ukazovala prsty znak „V“.

Jednadvacetiletá žena z Hamburku byla zatčena a nyní je vyslýchána, řekl mluvčí frankfurtské policie. K akci se na síti Twitter přihlásila mezinárodní feministická organizace FEMEN. Agentura Reuters připomíná, že některým skupinám v Evropě se nelíbí úsporná opatření ordinovaná Evropskou unií Řecku a některým dalším zemím a ECB je jednou z institucí, která dohlíží na jejich plnění.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tištění nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Banka hodlá v rámci programu do ekonomiky minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu korun), a celkově tím vložit do ekonomiky asi bilion eur.

Zaměříme se nyní na plnou realizaci našich opatření v měnové politice, jimiž přispíváme dalšímu zlepšování hospodářského výhledu

Podle Draghiho postupují nákupy aktiv hladce a podle plánu. „Navíc máme jasné doklady, že opatření, která jsme zavedli, jsou účinná,“ řekl šéf ECB. Situace na finančních trzích a úvěrové podmínky soukromého sektoru se podle něj v minulých měsících podstatně zlepšily. „Očekáváme, že hospodářské oživení se postupně rozšíří a zesílí,“ dodal.

Draghi ale dal najevo, že ECB ani po zlepšení ekonomické a finanční situace v eurozóně neplánuje omezit plán stimulací. Vyjádřil přitom údiv nad spekulacemi, podle nichž se ECB chystá program, který zahájila teprve minulý měsíc, brzy předčasně ukončit. Zdůraznil, že ECB v každém případě hodlá pomocí nákupů aktiv dosáhnout zvýšení inflace k vytyčenému cíli těsně pod dvěma procenty.

ECB srazila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum loni v září, kdy také oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny nové peníze prostřednictvím nákupů krytých dluhopisů a dalších cenných papírů od komerčních bank. K razantním opatřením centrální banku přimělo oslabování západoevropské ekonomiky a pokles inflace.

Očekáváme, že hospodářské oživení se postupně rozšíří a zesílí

V prosinci se spotřebitelské ceny v eurozóně dostaly podruhé v historii měnové unie do pásma deflace a v březnu byly meziročně stále nižší o 0,1 procenta. ECB v březnové prognóze snížila odhad inflace pro celý letošní rok na nulu z prosincového výhledu 0,7 procenta. Prognózu letošního ekonomického růstu ale zlepšila na 1,5 procenta z dosud odhadovaného jednoho procenta.

Draghi se vyjádřil i k problémům Řecka, jemuž dali evropští partneři čas do 20. dubna, aby předložilo revidovaný plán reforem jako podmínku pro uvolnění zbývající části peněz ze záchranného programu. Rozsah nouzové pomoci, kterou ECB prostřednictvím řecké centrální banky poskytuje řeckým bankám, je podle něj „zcela v rukou řecké vlády“. Odkázal tím na výsledek jednání mezi Aténami a eurozónou.