Draghi: Země eurozóny se strukturálně liší, ohrožuje to budoucnost unie

Sídlo ECB ve Frankfurtu,

Sídlo ECB ve Frankfurtu, Zdroj: CTK

Velké strukturální rozdíly mezi členskými zeměmi eurozóny by mohly ohrozit budoucnost této měnové unie, uvedl šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Vyzval rovněž členské země eurozóny, aby se sjednotily ve snaze o hospodářské reformy.

„V měnové unii si nemůžete dovolit velké a rostoucí strukturální rozdíly mezi zeměmi. Mají tendenci stát se výbušnými,“ řekl Draghi na konferenci centrálních bankéřů v Portugalsku. „Ohrozí tak existenci takovéto unie,“ dodal šéf ECB podle tiskových agentur.

Draghi rovněž vyzval eurozónu k rychlé realizaci doporučení ECB týkajících se dokončení hospodářské a měnové unie, z nichž zatím mnohá zůstala nevyslyšena. „Současná situace v eurozóně demonstruje, že toto zpoždění může být nebezpečné,“ řekl. Upozornil nicméně na dosažené pokroky, například v oblasti bankovní unie.

Přečtěte si rozhovor:

Draghi tento týden uvedl, že hospodářské vyhlídky eurozóny jsou s pomocí uvolněné měnové politiky nejlepší za posledních sedm let. Tempo růstu ekonomiky však podle něj zůstane dál pod úrovní před krizí na konci minulého desetiletí.

Viceguvernér centrální banky USA (Fed) Stanley Fischer na konferenci prohlásil, že eurozóna učinila pokrok při posilování měnové unie, ale potřebuje silnější hospodářský růst k zajištění dlouhodobé životnosti eura. Měnová unie podle Fischera v dlouhodobém horizontu „nepřežije, pokud svým členům nepřinese rovněž prosperitu“.