Druhý ruský humanitární konvoj dorazil do Luhansku

kolona kamionů druhého humanitárního konvoje Ruska na Ukrajinu

kolona kamionů druhého humanitárního konvoje Ruska na Ukrajinu Zdroj: ctk

Druhý ruský humanitární konvoj dorazil do východoukrajinského Luhanska. V sobotu ráno to uvedla ruská tisková agentura ITAR-TASS. Při průjezdu východní Ukrajinou kolonu zhruba 200 kamionů doprovázely místní povstalecké milice. Nebyly hlášeny žádné incidenty.

Kamiony přivezly do bašty proruských separatistů cukr, obilí, potraviny, léky či generátory na výrobu elektřiny a zařízení na čištění vody - dohromady kolem 2000 tun humanitární pomoci. Vjezd konvoje do města srdečně vítali místní obyvatelé, kteří mávali rukama a někteří se neubránili slzám, popisuje ITAR-TASS.

Kolona rusko-ukrajinskou hranici překročila v noci na sobotu. Moskva konvoj vypravila v době, kdy v konfliktním regionu panuje příměří, které ukrajinské ozbrojené síly i vzbouřenci až na občasné incidenty dodržují. První ruský konvoj čítající více než 250 kamionů Moskva do oblasti vyslala v srpnu navzdory protestům Kyjeva, bez povolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Červeného kříže. Oba konvoje využily ruský přechod Doněck sousedící s ukrajinským hraničním přechodem Izvaryne, který je pod kontrolou povstalců.

Neví se, jestli byl konvoj odbaven celníky

Podle ukrajinských médií není jasné, zda se na odbavení druhého konvoje podíleli ukrajinští celníci a spolupracovníci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) podle agentury DPA uvedl, že ruskou kolonu nedoprovázel.

Humanitární pomoc obyvatelům bojové zóny na východě Ukrajiny předpokládá jeden z bodů takzvaného minského protokolu, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl minulý pátek. Bezprostředně po podpisu dohod tehdy Rusko oznámilo, že hodlá na Ukrajinu vyslat nejméně jeden další humanitární konvoj.