Duda startuje kampaň za vojáky NATO v Pobaltí

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda Zdroj: ctk/ap

Nový polský prezident Andrzej Duda si za cíl své první zahraniční cesty zvolil Estonsko, s nímž jeho země sdílí obavy z ruské rozpínavosti. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký prezidentskému paláci. Duda prý chce příští týden v Pobaltí zahájit kampaň, která má přesvědčit Severoatlantickou alianci (NATO), aby na svých východních hranicích rozmístila nové jednotky.

Duda slíbil Polákům, že bude bojovat za zvýšení přítomnosti vojsk NATO v zemi, už při svém nástupním projevu do funkce před necelými dvěma týdny. Minulý týden pak v médiích kritizoval NATO za to, že bere Polsko jako „nárazníkovou zónu“ a ne jako „skutečné východní křídlo aliance“.

Podle polského prezidenta by v zemi měly být další základny a stálé síly NATO. Až do loňského roku měla přitom aliance na východ od bývalé železné opony jen jednu malou vojenskou základnu, a to v polském přístavu Štětín na hranicích s Německem.

Vzhledem k ruské anexi Krymu a bojům na východě Ukrajiny přicházejí s podobnými požadavky i pobaltské státy, které se obávají možné expanzivní politiky Kremlu.

Hlavně nepodráždit Moskvu

„Prezident hodlá ukázat, že Polsko stojí bok po boku nejen s našimi nejsilnějšími partnery, ale i s těmi, kteří mohou potřebovat naši pomoc,“ řekl zdroj Reuters k cíli chystané cesty. Duda prý chce, aby se Polsko vzhledem ke své velikosti postavilo do čela snahy sjednotit tento region například v požadavcích na posílení alianční vojenské přítomnosti.

Německo a další velké země NATO však dosud na volání východních členů reagovaly v obavách z možného podráždění Moskvy pouze příslibem častějších vojenských cvičení aliančních sil v Polsku a Pobaltí a střídavého působení nově chystaných jednotek ve východních státech.