Důvěra k Putinovi se vrací na čísla před anexí Krymu

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Počet Rusů důvěřujících prezidentu Vladimiru Putinovi během posledního roku poklesl z 83 na 73 procent. Vyplývá to z průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada, o kterém dnes informovala ruská média. Výsledky podle sociologa Alexeje Graždanského svědčí o tom, že Putinova popularita se začíná vracet k cifrám, jaké byly obvyklé před anexí Krymu Ruskem. Právě po anexi ukrajinského poloostrova v březnu 2014 začala prezidentova obliba lámat rekordy.

Putinovi nyní naprosto věří 21 procent Rusů a dalších 52 mu spíše věří, zatímco v obdobném loňském průzkumu se stejně vyslovilo 26, respektive 57 procent dotázaných. Počet Rusů, kteří hlavě státu spíše či vůbec nevěří, vzrostl o pět procentních bodů, z loňských 14 na nynějších 19 procent.

Sympatie a nadšení nyní Putin budí u téměř dvou pětin dotázaných, zatímco loni jich byla bezmála polovina. Mírně vzrostla lhostejnost, ostražitost a antipatie. Třetina dotázaných o prezidentovi nemůže říci nic špatného - a čtyři procenta zase nic dobrého. 15 procent Putina vnímá neutrálně, osm procent jej ostražitě bere s rezervou.

Na Putinovi jeho obdivovatelé podle průzkumu nejvíce oceňují, že jde o zkušeného politika s dlouhodobými cíli, který energicky a rozhodně hájí ruské státní zájmy. I těchto fanoušků však mírně ubylo. Naopak mírně - ze sedmi na 11 procent - vzrostl počet Rusů, kteří svého vůdce podezírají, že na zájmy lidí kašle. Ze čtyř na šesti procent dotázaných vzrostl počet kritiků, podle kterých Putin roli vládce země nezvládá.

Vývoj důvěry pro prezidenta Vladimíra PutinaVývoj důvěry pro prezidenta Vladimíra PutinaVývoj důvěry pro prezidenta Vladimíra Putina | levada.ruZdroj: levada.ru

Nicméně i přes jisté ochlazení důvěry a sympatií stoupl z 16 na 22 procent počet Rusů podporujících Putinovu zahraniční politiku. Podle průzkumu více než dvě třetiny Rusů vůbec nic nevědí o snímku britské stanice BBC, obviňující Putina z korupce. Necelá třetina sice cosi zaslechla, ale vesměs jej pokládá za nepřátelskou propagandu či pomluvu - jen čtvrtina nevylučuje pravdivost faktů. Ale jen tři procenta dotázaných se na snímek opravdu podívali.

Skoro dvě třetiny Rusů si podle průzkumu přejí, aby Putin zůstal v čele státu i po dalších prezidentských volbách. Loni takto kladně na otázku odpovědělo jen 57 procent účastníků.