Důvěra v německou ekonomiku klesá, index spadl víc než o polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc propadla. Poškodily ji obavy z pomalejšího vývozu kvůli ekonomickému útlumu na rozvíjejících se trzích. Uvedl to mannheimský institut ZEW. Index důvěry se oproti předešlému měsíci snížil na méně než polovinu: ze srpnových 25,0 bodu na 12,1 bodu. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali snížení jen na 18,4 bodu.

„Zhoršující se ekonomický vývoj na rozvíjejících se trzích sráží hospodářské vyhlídky německé ekonomiky orientované na vývoz,“ uvedl šéf institutu Clemens Fuest. Zatímco ve druhém kvartálu poháněla hospodářský růst největší evropské ekonomiky převážně zahraniční poptávka, „je stále méně pravděpodobné, že export bude povzbuzovat růst v blízké budoucnosti“, uvedl také.

Hodnocení současných podmínek v Německu se ale navzdory očekávání mírně zlepšilo. Dílčí index stoupl na 67,5 bodu z 65,7 bodu.

ZEW Index důvěry investorů analytiků v německou ekonomikuZEW Index důvěry investorů analytiků v německou ekonomiku | ZEW

Experti na finanční trhy byli naopak pesimističtější pokud jde o ekonomický vývoj eurozóny. Dílčí ukazatel ekonomické důvěry pro země eura se snížil o 14,3 bodu na 33,3 bodu.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni ekonomika stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky.