Důvěra v německou ekonomiku klesla víc, než se čekalo

ilustrační foto

ilustrační foto

Důvěra analytiků a investorů v německou ekonomiku se během srpna výrazně zhoršila. Ukázal to průzkum institutu ZEW, jehož index důvěry klesl na -37,6 bodu z červencových -15,1 bodu. Propad je výraznější, než se čekalo na finančních trzích, což si vyžádalo pokles kurzu eura.

Analytici zhoršení důvěry očekávali, avšak v mírnějším rozsahu. V anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že hodnota indexu klesne na -25 bodů. Institut průzkum prováděl v době od 8. do 22. srpna, kdy už výrazně klesaly akciové trhy. Průzkumu se zúčastnilo 286 respondentů.

Institut sdělil, že respondenti jsou teď více skeptičtí kvůli vývoji v eurozóně, zklamala je ale i data o růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Dramaticky se podle institutu zvýšila skepse ohledně budoucího ekonomického vývoje.

Euro po zveřejnění výsledků průzkumu smazalo zisky, které nabralo po příznivější statistice o vývoji aktivity v německém průmyslu. Ten si během srpna držel růst, zatímco v celé eurozóně aktivita mírně klesala.

Vůči dolaru se euro po zveřejnění indexu ZEW prodávalo za zhruba 1,4440 dolaru. To je mírný pokles proti 1,4468 dolaru, kde byl kurz těsně před zveřejněním zprávy.