Dva novináře v USA zastřelil exkolega v přímém televizním přenosu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Dva novináře dnes zastřelil útočník během přímého televizního přenosu v americkém státě Virginie. Při útěku pachatel havaroval u policejního zátarasu a následně se pokusil o sebevraždu. Podle amerických regulí byl oficiálně prohlášen za mrtvého až v nemocnici, kam byl s těžkým zraněním převezen pod dohledem policie.

Podle virginského guvernéra Terryho McAuliffea byla totožnost střelce již zjištěna - šlo o bývalého pracovníka televize, který nebyl v zaměstnání spokojený. Motiv pachatele nebyl zatím oficiálně potvrzen; na svých sociálních stránkách si muž, černoch, stěžoval na údajné rasistické projevy novinářky, která dnes zahynula.

Podle úřadů byl pachatelem 41letý Vester Lee Flanagan, který působil jako reportér v regionálním televizním kanálu WDBJ7. Muž si dnešní vraždění natočil patrně mobilním telefonem a videozáznam stihl umístit na svých účtech pod jménem Bryce Williams na sociálních portálech Facebook a Twitter. Provozovatelé portálů jeho stránky brzy odpojili.

Střelba se odehrála ráno při rozhovoru ve vysílání televize z nákupního a zábavního střediska v centrální části Virginie. O život přišla reportérka a kameraman. Šéfka místní obchodní komory, která novinářce poskytovala rozhovor, utrpěla zranění a byla převezena do nemocnice.

Během přímého přenosu zaznělo několik výstřelů a křik reportérky Alison Parkerové, které při pokusu o útěk ještě stačila zvolat: „Ach můj Bože!“

Podle záběru se při střelbě sesouvala kamera pomalu k zemi, což naznačuje, že 27letý kameraman Adam Ward byl zasažen jako první. V záběru se mihl obličej a postava muže s pistolí mířící směrem ke kameře. Poté byl reportážní přenos přerušen a na obrazovkách se objevila šokovaná moderátorka ve studiu, informovala televize CNN, která s kanálem WDBJ7 spolupracuje.