Dva roky vězení za korupci: Slovinský expremiér protěžoval finskou zbrojovku

slovinský premiér Janez Janša

slovinský premiér Janez Janša Zdroj: ctk

Ke dvěma letům vězení odsoudil dnes lublaňský soud bývalého slovinského premiéra Janeze Janšu, kterého uznal vinným z korupce. Tohoto trestného činu se podle soudu dopustil v souvislosti s úplatky spojenými se zamýšleným nákupem obrněných transportérů firmy Patria. Janša se proti rozsudku na místě odvolal.

Soud dospěl k závěru, že Janša, který byl premiérem země v letech 2004 až 2008, pomohl finské zbrojovce Patria k získání zakázky na nákup 135 obrněných vozidel za 278 milionů eur (asi 7,2 miliardy korun).

Patria tehdy v tendru porazila rakouský Steyr. Právě tato firma vyhrála soutěž na dodávku transportérů Pandur české armádě, jejíž okolnosti stále vyšetřuje policie v Česku a v Rakousku. Z kontraktu ale nakonec sešlo. Důvodem bylo podezření, že obchod je spojen s korupcí.

Soud rovněž Janšovi uložil pokutu 37 tisíc eur (přibližně 950 tisíc korun). Dva další lidé souzení společně s ním dostali tresty 22 měsíců odnětí svobody.

Odsouzený expremiér, který je nyní předákem opozice, trvá na tom, že žádné úplatky nevzal a je nevinen. Celý proces označuje za politické intriky zosnované proti němu.

Janša stál v čele úsilí o odtržení Slovinska od bývalé Jugoslávie, které bylo v roce 1991 korunováno vyhlášením nezávislosti. Do čela vlády se po premiérování v letech 2004-2008 vrátil loni, ale jen na rok - letos v únoru se mu totiž kvůli korupční aféře kabinet rozpadl.

Korupční skandál na nejvyšší úrovni spojený s nákupem transportérů vyvolal v době finanční krize velký hněv ve slovinské veřejnosti.

Kvůli stejné aféře stojí ve Finsku před soudem šest dalších osob. V Rakousku byl v souvislosti s tímto případem shledán vinným z korupce jeden rakouský občan. Vlastníkem firmy Patria je ze 73 procent finská vláda. Zbylých 27 procent drží evropský výrobce letecké techniky EADS.