Dynastie Rothschildů se soudí o jméno

banka Edmond de Rotschild

banka Edmond de Rotschild Zdroj: reuters

Dvě stě let poté, co první Rothschild zbohatl v bankovnictví, se dvě větve velké rodiny finančníků u francouzského soudu chystají na právní bitvu. Předmětem sporu je právě příjmení Rothschild. Edmond de Rothschild Group, francouzsko-švýcarská privátní banka, se chystá napadnout konkurenční finančně poradenskou společnost Rothschild & Cie a zabránit jí v používání rodinného jména. Jako první na případ upozornil deník Financial Times.

Ve Švýcarsku sídlící Edmond de Rothschild napadá tvrzení skupiny Paris Orléans, majitele firmy Rothschild & Cie, že je „mateřskou společností skupiny Rothschild“. Což se dá prý vyložit tak, že má výhradní právo na jméno Rothschild. „Žádná firma takové právo nevlastní,“ uvedla Edmond de Rothschild. Rothschild & Cie reagovala, že se právní výzvy nebojí.

Zpráva o chystaném kroku Švýcarů reflektuje eskalaci napětí mezi dvěma částmi rodiny, které pouze hledají záminku k hádce. Zároveň jde o první krok Ariena de Rothschilda, který se stal šéfem skupiny Edmond de Rothschild na konci ledna. Před třemi lety spojil Lord David de Rothschild britskou a francouzskou část bankéřské rodiny právě pod křídla Paris Orléans.

Tím došlo k ukončení neshod na obou stranách Lamanšského průlivu. Mimo sjednocenou skupinu ale nadále stojí řada menších odnoží rodiny finančníků. Největší z nich je právě Edmond de Rothschild. Před rokem a půl zažehl rodinnou nevraživost Benjamin de Rothschild, tehdejší šéf Edmond de Rothschild, když uvedl, že se obává budoucího prodeje poradenské Rothschild & Cie a tak i prodeje rodinného jména.

Současný spor není prvním, kde se hraje o jméno Rothschild. Na počátku osmdesátých let minulého století se od britské části rodiny odtrhl Lord Jacob Rothschild a založil si vlastní investiční trust RIT. V roce 2013 se připojil ke švýcarské části Edmond de Rothschild, když s nimi podepsal smlouvu o partnerství.