E-mailová aféra Clintonové: Cameron je snob, psal její poradce

Hilary Clintonová

Hilary Clintonová Zdroj: ctk

Americké ministerstvo zahraničí odtajnilo zatím největší část e-mailové korespondence bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Ta čelí od března kritice za to, že posílala citlivá data ze svého soukromého e-mailu. Zveřejněná korespondence dává nahlédnout do zákulisí domácí i zahraniční politiky USA a ukazuje, nakolik šéfku diplomacie ovlivňoval její přítel a neformální poradce Sid Blumenthal.

Nově odtajněné e-maily obsahují na sedm tisíc stránek dokumentů. Ukazuje se, že jedním z nejpilnějších pisatelů byl bývalý novinář a svého času poradce prezidenta Billa Clintona. Zásoboval tehdejší ministryni obsáhlými zprávami, kde hodnotí bez obalu politickou situaci i konkrétní osobnosti. Někdy velmi nelichotivě.

„Pokud jde o hospodářskou politiku, není Británie žádným partnerem ani mostem do Evropy,“ napsal Blumenthal poté, co ve volbách na ostrovech zvítězili konzervativci. „Cameron je naoko přátelský, ale ve skutečnosti lidmi pohrdá. Tohle přehlížení nejspíš souvisí s jeho společenskou vrstvou. Cameronova vláda bude aristokratičtější a ještě více snobská než jakákoli vláda konzervativců v nedávné historii,“ zhodnotil britského premiéra.

z e-mailu: Pokud jde o hospodářskou politiku, není Británie žádným partnerem ani mostem do Evropy

Na domácí scéně řešila Clintonová s Blumenthalem především situaci před volbami do Sněmovny reprezentantů v roce 2010. Nejvíce se poradce obul do republikánského kandidáta Johna Boehnera: „Mladší a konzervativnější republikáni Boehnerem opovrhují. Jsou znechuceni jeho chováním. Je podlý, líný, pije a nic mu není svaté.“

Republikáni v Kongresu jsou pobouřeni, že klíčové záležitosti zahraniční politiky ovlivňoval člověk, který k tomu neměl žádný mandát. Poukazují konkrétně na nedostatečnou angažovanost USA v Libyi po zhroucení tamního režimu v roce 2011. Clintonová se hájí tím, že Blumenthalovy postřehy pro ni znamenaly jen možnost „uniknout z bubliny oficiálních informací“. Za nejzáhadnější ze všech nově zveřejněných zpráv považuje britský list The Guardian tu, kterou Clintonová označila předmětem „Nadívaná ryba“. Obsahuje strohou otázku: „Jak jsme na tom?“