E.ON si po rozdělení firmy ponechá všechny dluhy

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Největší německé energetické společnosti E.ON po rozdělení na dvě části v roce 2016 zůstanou všechny její dosavadní závazky. Nová firma, která bude provozovat konvenční elektrárny a ropný a plynárenský byznys E.ONu, bude od počátku bez dluhů a získá i dostatečnou likviditu, aby byla nezávislá na finančních trzích.

Rozdělení společnosti E.ON oznámil výkonný ředitel E.ONu Johannes Teyssen už v neděli. Uvedl, že firmu k tomu vede potřeba stále větší specializace v rámci energetiky, kde vedle sebe fungují dva systémy: centrální výroba elektřiny, která je zásadní především pro tradiční průmysl a která je nutná pro zachování stabilních dodávek, a nový decentralizovaný systém obnovitelných zdrojů, který vyhovuje zejména domácnostem a malým firmám.

„Oba světy mohou existovat vedle sebe, vyžadují ale zcela odlišný přístup. Odlišné technologie, odlišné investiční strategie, odlišné hodnocení rizika a tím i odlišné kapitálové náklady,“ řekl Teyssen. V některých případech jsou podle něj strategie pro konvenční a pro obnovitelné zdroje protichůdné.

„Dnes jsme proto přesvědčeni, že se tyto světy natolik liší, že když budeme současně působit v obou z nich, můžeme být v obou směrech nanejvýš průměrně úspěšní,“ dodal.

Obnovitelné zdroje a distribuce

E.ON bude po rozdělení firmy provozovat obnovitelné zdroje energie a zaměří se také na činnosti v distribuci elektřiny a ve službách zákazníkům. Teyssen uvedl, že podnik chce růst prostřednictvím akvizic obnovitelných zdrojů, investic do nových zařízení a do takzvaných chytrých sítí, které umožňují optimalizovat využívání energie.

Teyssen zároveň zdůraznil, že rozdělení E.ONu není reakcí na německou transformaci energetiky. „Reagujeme na změny, které se odehrávají v celém světě,“ řekl. Připomněl, že se v posledních deseti letech výrazně změnila nabídka energetických surovin, propadla se cena elektřiny na burzách a zároveň se vytvořily i kapacitní trhy s elektřinou, kdy stát platí elektrárny, které nevyrábějí elektřinu, ale jsou udržovány v pohotovosti pro případ nasazení v době výpadku obnovitelných zdrojů.

E.ON je globální společnost, nejvýznamnějšími trhy ale pro ni jsou Německo a Rusko. Firma působí také v Česku, v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.