Ebola podle nové bilance usmrtila už přes 4870 lidí

Boj proti ebole v Sierra Leone

Boj proti ebole v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Několik desítek Liberijců, kteří jsou drženi v karanténě pro podezření, že jsou nakaženi ebolou, pohrozilo, že z izolace odejdou, protože trpí hlady. Vysoce nakažlivá ebola zabila podle nové bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 4870 lidí, přičemž 2700 připadá právě na Libérii.

V západoliberijském městě Jennewende zemřeli na ebolu čtyři lidé a 43 lidí, které s nimi byly ve styku, se ocitlo v karanténě. Podle místního rozhlasu přestal Světový program pro výživu do této části Libérie dodávat potraviny určené lidem poznamenaným epidemií.

Ve třech západoafrických zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - se ebolou nakazilo přes 9930 osob, více než 4660 z nich v Libérii. WHO se ovšem domnívá, že tato čísla neodpovídají realitě a nakažených i mrtvých je zřejmě víc.

WHO má ve čtvrtek zveřejnit práce odborníků, kteří se zabývají ebolou a kteří se účastnili virtuální konference. Podle WHO je nejtěžší situace v Sieře Leone, kde se ebola vyskytuje na téměř celém území. S ebolou souvisí také incident, při němž tento týden ve městě Koidu na východě Sierry Leone zemřeli dva lidé.

Málo lůžek i lékařů

WHO upozorňuje, že i když se podařilo získat příslib další pomoci pro tři nejpostiženější země, ze 4700 potřebných lůžek je nyní k dispozici jenom čtvrtina. Chybí také zahraniční zdravotnický personál, který by pomohl udržet v chodu léčebná centra. Nejvíce v tomto smyslu pomohla Kuba, která podle AFP vyslala už 165 lékařů a ošetřovatelek do Sierry Leone a do Libérie a Guineje hodlá poslat 83 dalších.

Guinea oznámila, že rodina každého pacienta zemřelého na ebolu dostane díky mezinárodní pomoci 10 tisíc dolarů (218 tisíc korun). Agentury OSN požádaly dárce o miliardu dolarů, do minulého týdne získaly 38 procent této sumy.