Ebolou se již nakazilo přes 20 tisíc lidí, v Libérii se situace zhoršuje

Virus eboly

Virus eboly Zdroj: CC BY 2.0: NIAID via Flickr

Už více než 20 tisíc lidí se na západě Afriky nakazilo ebolou. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7800 obětí. Novou bilanci dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). V Libérii se po krátkém zlepšení začíná situace opět zhoršovat.

Více než třetinu laboratorně potvrzených případů úmrtí zaznamenala Sierra Leone, která tak vystřídala na špici nejpostiženějších zemí sousední Libérii. Právě v nejjižnější ze zasažených zemí však v posledních dnech začal po krátkodobém zlepšení opět výrazně stoupat počet nově nakažených.

Za prosinec bylo z okresu Grand Cape na západě Libérie, který je se 140 tisíci obyvateli jedním z nejřidčeji osídlených v celé zemi, nahlášeno 49 nových případů nákazy. Podle mluvčího vlády způsobilo nové šíření nemoci především tvrdohlavé odmítání místních kmenových vůdců uznat existenci nemoci jako takové. Nadále tu tak prý probíhají tradiční pohřební obřady zahrnující omývání mrtvých těl příbuznými. Krátce po smrti je přitom nebezpečí nákazy ebolou, která se přenáší hlavně tělními tekutinami, vůbec nejvyšší.

Liberijská vláda tak s největší pravděpodobností nedosáhne cíle, který si sama stanovila, tedy dosáhnout nulového počtu nových případů nákazy do konce tohoto roku.

V Británii byla zjištěna ebola u zdravotnice
V Británii dnes byla potvrzena nákaza virem eboly u zdravotnice, která se minulou noc vrátila z africké Sierry Leone. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC, jejíž zdroje uvedly, že jde o ženu. Pacient se nyní léčí v nemocnici v Glasgowě, potvrdila skotská vláda.
Nakažená zdravotnice byla dána do karantény na infekčním oddělení glasgowské nemocnice Gartnavel Hospital, ale co nejdříve má být transportována do přísnější izolace v Londýně.
Podle BBC se vrátila do Glasgowa ze Sierry Leone v neděli před půlnocí. Do cílové destinace přiletěla letounem společnosti British Airways z Londýna Heathrow. Předtím přestupovala také v marocké Casablance. Úřady nyní vyšetřují, s kým mohla žena přijít do styku.