Egypská vláda rezignovala, odchod nikdo nevysvětlil

Polní maršál Sísí

Polní maršál Sísí Zdroj: Reuters,

Egyptská vláda se náhle rozhodla rezignovat. Po krátkém zasedání kabinetu to oznámil egyptský premiér Házim Bibláví, důvody tohoto kroku ale příliš neupřesnil. Spekuluje se, že ministr obrany a šéf armády Abdal Fattáh Sísí si tímto krokem uvolňuje ruce pro očekávanou kandidaturu v prezidentské volbě, která by se měla pravděpodobně konat už v dubnu.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr odstupujícího premiéra pověřil, aby kabinet vedl až do jmenování nového šéfa vlády, informoval na svém serveru egyptský deník Al-Ahrám.

„Vláda dnes přijala rozhodnutí nabídnout svou rezignaci prezidentovi republiky,“ prohlásil Bibláví. Podle Al-Ahrámu kabinet usnesení přijal po pouhých 15 minutách jednání. Bibláví už počátkem února podle místního tisku hovořil o chystaných vládních změnách. Za hlavní přitom byl považován odchod nejmocnějšího muže v zemi Sísího z rezortu obrany.

Sísí se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího prezidenta Husního Mubaraka, kdy byl velitelem letectva. Jeho stoupenci v něm spatřují rozhodného člověka schopného stabilizovat rozdělenou zemi. Předpokládá se, že prezidentskou volbu by Sísí s výraznou převahou vyhrál.

Bibláví se stal premiérem loni v polovině července, necelé dva týdny poté, co právě Sísí sesadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Ten nyní společně se svým hnutím Muslimské bratrstvo čelí sérii obžalob.

Polní maršál Sísí chce být faraónem