Egypt a Saúdská Arábie založí společný investiční fond, vloží do něj 380 miliard

saúdskoarabský král Salmán a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí

saúdskoarabský král Salmán a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí Zdroj: ctk/AP

Dohodu o založení společného investičního fondu v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 380 miliard korun) podepsaly Egypt a Saúdská Arábie. Obě země o víkendu rovněž uzavřely další dohody o investicích, mimo jiné o saúdské podpoře svobodné ekonomické zóně na poloostrově Sinaj.

Dohody byly podepsány v sobotu v Káhiře za přítomnosti saúdskoarabského krále Salmána a egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Salmán je na několikadenní návštěvě Egypta a už v minulých dnech oznámil, že mezi Saúdskou Arábií a Egyptem bude vystavěn most přes Rudé moře, aby podpořil obchod mezi oběma zeměmi.

Egypt se snaží o obnovení důvěry investorů, urychlení hospodářského růstu a získání nových zdrojů životně důležité finanční pomoci, která kryje vysoký rozpočtový deficit. Země se po svržení prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011 propadla do politické nestability, což silně dolehlo na její ekonomiku.

Saúdská Arábie spolu s dalšími bohatými zeměmi Perského zálivu v posledních letech podporuje Egypt miliardami dolarů. Nynější investiční dohody odrážejí změnu strategie a snahu Rijádu, aby finanční pomoc Egyptu byla ve formě návratných investic.

Saúdská Arábie považuje Egypt za klíčového partnera ve snaze vytvořit koalici spřátelených sunnitských muslimských států proti rostoucímu regionálnímu vlivu šíity vedeného Íránu.

Pět let od Arabského jara: svržení diktatury může být ošidné