Egyptem otřásají útoky na křesťanské kostely, hlášeno 44 mrtvých a přes sto zraněných

K útoku došlo ve městě Tanta severně od Káhiry.

K útoku došlo ve městě Tanta severně od Káhiry. Zdroj: reprofoto www.tahrirnews.com

K útoku došlo ve městě Tanta severně od Káhiry.
K útoku došlo ve městě Tanta severně od Káhiry.
Egyptští křesťané se v posledních letech stávají častým terčem útoků islamistů.
Egyptští křesťané se v posledních letech stávají častým terčem útoků islamistů.
Egyptští křesťané se v posledních letech stávají častým terčem útoků islamistů.
10
Fotogalerie

Nejméně 44 mrtvých a přes stovku zraněných si vyžádaly dva nedělní útoky na křesťanské kostely v Egyptě. Exploze v kostele ve městě Tanta severně od Káhiry zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Sebevražedný atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 11 mrtvých a 35 zraněných.

K útokům, spáchaným tři týdny před chystanou návštěvou papeže Františka v Egyptě a na úvod velikonočního týdne, se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásilo radikální hnutí Islámský stát (IS).

Prezident Abdal Fattáh Sísí svolal bezpečnostní radu státu, která má jednat o reakci na dění, a vyhlásil na tři měsíce výjimečný stav. Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden. Papež František v dnešním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu. Za oběti i zraněné se modlí, řekl.

První exploze otřásla dopoledne místního času kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, výbuch nastal přímo před oltářem, řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra generál Tárik Atíja. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

O několik hodin později nastal druhý výbuch u kostela svatého Marka v druhém největším egyptském městě Alexandrii. V něm celebroval slavnostní mši koptský patriarcha Tavardos II. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku.

Ministerstvo vnitra naproti tomu v prohlášení uvedlo, že se atentátník opásaný výbušninami snažil proniknout do kostela ještě v době patriarchovy přítomnosti. Policisté mu v tom ale zabránili, a tak se nakonec odpálil před kostelem.

Incidenty nejnověji odsoudil americký prezident Donald Trump. Na twitteru uvedl, že je z útoku vůči spojenci USA smutný a že má velkou důvěru v to, že Sísí se "se situací vhodně vypořádá".

Ruský prezident Vladimir Putin po útocích v Egyptě zdůraznil nutnost společného boje proti terorismu. "Teroristé se snaží nejen lidi zastrašit, ale i zasévat rozkol mezi vyznavače různých náboženství," napsal v listu adresovaném egyptskému prezidentovi.

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je poměrně pokojné.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (IS), který si obvykle přisvojuje většinu islamisticky motivovaných atentátů.