Ze syrské Rakky prchají vedoucí představitelé Islámského státu

Boje proti Islámskému státu

Boje proti Islámskému státu Zdroj: reuters

Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Boje proti Islámskému státu
Boje proti Islámskému státu
11
Fotogalerie

Ze severosyrského města Rakka, které je od roku 2014 hlavní baštou organizace Islámský stát (IS) v Sýrii, prchají podle mluvčího Pentagonu vedoucí členové IS. Mluvčí kapitán Jeff Davis oznámil, že nejde o bojovníky, ale jakési administrativní pracovníky. Podle agentury Reuters zdůraznil, že jejich opouštění města je organizované.

"Takže definitivně vzali na vědomí fakt, že jejich konec v Rakce se blíží. Vidíme nyní exodus jejich vedení," řekl Davis. Nijak ale nespecifikoval počty členů, kteří podle něj z Rakky odcházejí na jih podél řeky Eufrat. Podle Davise odchází z města "mnoho administrativních pracovníků a úředníků".

Město Rakka dobyli bojovníci z IS v roce 2013, kdy tam žilo asi 300.000 lidí, a následující rok z něj udělali své ústředí v Sýrii.

Ofenziva v provincii Rakka, jejímž cílem je znovudobytí stejnojmenného města, začala loni v listopadu. Vede ji koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), jež vznikla v roce 2015 na popud USA. Koalice sdružuje místní skupiny bojující proti IS, má asi 25.000 členů a její hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.