Egyptská armáda bombardovala pozice radikálů na Sinaji

bombardování Egypt

bombardování Egypt Zdroj: ctk

Egyptská armáda bombardovala pozice islámských radikálů na Sinajském poloostrově, kde extremisté ve středu spáchali koordinovaný útok na vojenská stanoviště.

Při středečním útoku zahynulo podle nejnovější bilance egyptské armády patrně 17 vojáků a 100 islamistů; agentury původně informovaly o více než stovce mrtvých vojácích, policistech i civilistech. Údaje o obětech atentátů se ale liší. Agentura AP píše s odvoláním na bezpečnostní zdroje o „desítkách“ mrtvých.

Při dnešní odvetné akci egyptských ozbrojených sil zahynulo podle Reuters 23 radikálů. Představitelé egyptské armády, které citovala televize Al-Džazíra, dále oznámili, že armáda neustane v bojových operacích na Sinaji, dokud „nevyčistí všechna místa, kde se teroristé soustředí“.

Ke středečním simultánním útokům se přihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, která podporuje organizaci Islámský stát (IS). Její bojovníci napadli několik vojenských stanovišť na Sinaji brzy ráno. Skupina při tom použila i sebevražedné atentátníky. Boje trvaly asi osm hodin, egyptská armáda do nich odpoledne nasadila stíhací letouny F-16 a bojové vrtulníky Apache.

Pomsta za svržení

Ansar Bajt al-Makdis působí na Sinaji několik let, v minulosti se ale přihlásila k Islámskému státu a přejmenovala se na Sinajskou provincii. Chce na tomto území ustavit podobný režim jako IS nastolil na severu Sýrie a Iráku, kde vyhlásil chalífát.

Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů na bezpečnostní jednotky od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za islamisty. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil.