Egyptská armáda našla trosky zříceného letadla i věci cestujících

Airbus A320 aerolinek EgyptAir

Airbus A320 aerolinek EgyptAir Zdroj: Aktug Ates, Wikimedia Commons

Egyptská armáda dnes našla trosky letadla společnosti Egyptair, které se ve čtvrtek zřítilo nad Středozemním mořem. Asi 290 kilometrů severně od přístavní Alexandrie objevila i osobní věci cestujících, uvedly egyptské úřady. Řecké ministerstvo obrany později doplnilo, že Egypťanům se podařilo najít zavazadla, sedačky z letounu i první pozůstatky pasažérů.

Pátrání se podle šéfa Egyptair odehrává v okruhu více než 60 kilometrů, ale může se podle potřeby rozšířit. S pátráním pomáhá americký letoun P-3 Orion startující z námořní základny na Sicílii.

Francie vyslala do oblasti ze svého přístavu Toulon loď s radarovým sonarem, která má především hledat obě černé skříňky airbusu, na jehož palubě bylo celkem 66 lidí. Dorazí na místo nejdříve za dva až tři dny. Zatím není po skříňkách, které by měly samy dlouhodobě vysílat vlastní signál, ani stopy. Moře je v oblasti hluboké až 3000 metrů a bude tedy ještě trvat, než se případně lokalizované skříňky vyzvednou pomocí speciálních ponorek.

Skříňky by jako první měly pomoci vnést více světla do toho, co se s letadlem stalo. Obsahují zvukové záznamy z kokpitu a elektronická data letu.

Sísí kondoloval rodinám obětí

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí krátce po zprávě o nálezu částí letadla kondoloval rodinám obětí. Egyptský ministr pro civilní letectví pak podle tisku pozůstalým řekl, že neštěstí nikdo nepřežil. Mezi pasažéry bylo 30 Egypťanů, 15 Francouzů a občané dalších zemí. Čeští občané na seznamu obětí nejsou, stejně jako na něm chybí jména z rejstříků osob hledaných pro podezření z terorismu.

Pátracím týmům se podařilo lokalizovat nejméně dvě sedadla z havarovaného letounu, jedno či více zavazadel a části lidských těl. Nález se podařil jižně od místa, kde letečtí dispečeři ve čtvrtek nad ránem ztratili s letadlem kontakt. Nálezy nyní prověřují odborníci z několika zemí.

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila satelitní snímky, na nichž je podle všeho vidět dva kilometry dlouhá ropná skvrna. Na snímku ze čtvrtka je skvrna podle agentury Reuters asi 40 kilometrů jihovýchodně od místa posledního kontaktu s letadlem. Dnešní fotografie ukazuje, že se skvrna posunula asi o pět kilometrů. ESA ale zároveň upozornila, že skvrna nemusí nutně pocházet z letadla Egyptair.

Neznámé příčiny

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů ve čtvrtek brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě. Příčiny havárie zatím nejsou známé, spekuluje se o technické závadě, chybě pilota nebo teroristickém útoku.

Americké ministerstvo obrany v noci na dnešek uvedlo, že prozatím nemá žádné informace, které by poukazovaly na výbuch na palubě egyptského letadla. O nálezu kusů letadla u řeckého ostrova Karpathos informovala už včera egyptská letecká společnost, posléze se ale ukázalo, že se nenašly žádné fragmenty zmizelého stroje, po němž pátrali Egypťané, Řekové i Francouzi.