Egyptský exprezident Mubarak dostal tři roky za zpronevěru

Egyptský exprezident

Egyptský exprezident Zdroj: ctk/AP

Bývalému egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi káhirský soud uložil tři roky vězení za zpronevěru. Jeho synové Gamál a Alá dostali za korupci a zpronevěru po čtyřech letech. Všichni údajně nelegálně získali více než 13 milionů eur z rozpočtu prezidentských paláců. Bezprostředně po vynesení verdiktu nebylo jasné, zda se odsouzení odvolají.

Rovněž nebylo zřejmé, zda se do uloženého trestu započte doba, kterou již strávili ve vězení. Nejasnosti panují i ohledně toho, zda se Mubarak vrátí do vězení, či bude nadále ve vojenské nemocnici.

Proces kvůli zneužití veřejných peněz byl loni v srpnu přerušen a případ byl vrácen prokurátorovi, který do kauzy zahrnul další čtyři obviněné. Soud poté pokračoval až letos v únoru.

Odsouzení podle soudu zneužili veřejné prostředky určené na rekonstrukci prezidentských paláců. Peníze totiž používali k vylepšení svých soukromých rezidencí. Soud kromě trestu vězení uložil i pokutu 21,197 milionů egyptských liber (60 milionů Kč) a do státní pokladny musí odsouzení vrátit 125 milionů egyptských liber (353 milionů Kč).

Husní Mubarak byl svržen revolucí začátkem roku 2011 a později byl obviněn i v druhém procesu - za spoluúčast na smrti asi osmi stovek účastníků protivládních protestů. Za vlády islamistického Muslimského bratrstva za to byl v roce 2012 odsouzen na doživotí, avšak odvolací soud rozsudek loni zrušil a nařídil opakování procesu. Nový verdikt v této kauze dosud nebyl vynesen.

Bývalý prezident Mubarak byl zadržen krátce po své svržení, loni v srpnu byl ale z vězení propuštěn a nyní pobývá v režimu domácího vězení ve vojenské nemocnici na předměstí Káhiry. Gamál a Alá byli drženi ve vězení, uvedl egyptský list Al-Ahrám.