Egyptský soud zrušil doživotí pro exprezidenta Mubaraka

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak Zdroj: ctk/AP

Trestní soud v Káhiře zprostil Husního Mubaraka viny v opakovaném procesu, v němž byl někdejší egyptský prezident obžalován ze spoluviny na smrti stovek lidí při politických demonstracích v roce 2011. Zproštěno viny bylo i sedm bývalých vysokých bezpečnostních činitelů Egypta. Mubarak byl zproštěn i obvinění z korupce v kauze týkající se zejména prodeje zemního plynu Izraeli údajně za podhodnocenou cenu.

Žalobce přitom podle agentury DPA žádal pro Mubaraka trest smrti. Soudce Mahmúd Kamal ale podle agentury AFP prohlásil exprezidenta Mubaraka, jeho někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího a šest dalších někdejších členů bezpečnostních složek za „nevinné“.

Dlouholetý vládce Egypta čelil obžalobě ze spoluúčasti na násilném potlačení protirežimních demonstrací počátkem roku 2011, které ho po třiceti letech vlády odstavily od moci. Během lidového povstání proti Mubarakovi v rámci takzvaného arabského jara zahynulo více než 800 lidí. Šestaosmdesátiletý Mubarak jakoukoli vinu na smrti demonstrantů odmítal. Nedal prý nikdy rozkaz k zabíjení protestujících. 

Už v roce 2012 byl exprezident v této kauze odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu kvůli údajným procesním pochybením. Rozsudek měl být vynesen už koncem září, soudce ho ale odročil s odůvodněním, že potřebuje více času na prostudování veškerého důkazního materiálu. Ten prý měl na 160 tisíc stran. 

Mubaraka, který trpí vážnými zdravotními problémy, přepravil do soudní síně na policejní akademii vrtulník z vojenské nemocnice.

Rozsudek rozlítil Mubarakovy odpůrce, kteří se shromáždili na ústředním káhirském náměstí Tahrír a provolávali hesla proti někdejšímu i současnému prezidentu země. Podle svědků byli mezi zhruba tisícovkou protestujících jak islamističtí zastánci loni svrženého egyptského vůdce Muhammada Mursího, tak liberálové dlouhodobě nespokojení s vývojem v zemi. Bezpečnostní síly shromáždění rozptýlily pomocí slzotvorného plynu a umělých projektilů. 

Od pilota ke 30 letům v čele Egypta i k trpkému pádu
Muhammad Husní Saíd Mubarak se narodil roku 1928 ve vesnici Kafr al-Misilhá na severu země v rodině soudního úředníka.
Absolvoval Vojenskou leteckou akademii, kterou ukončil s vyznamenáním jako poručík letectva. Poté zde vyučoval.
14. října 1981 - Po zavraždění prezidenta Anvara Sadata 6. října se stal čtvrtým prezidentem země (zvolen i v letech 1987, 1993, 1999 a 2005).
V konfliktu v Perském zálivu se postavil proti iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi, který obsadil Kuvajt.
1992 - Vyhlásil boj militantním muslimským fundamentalistům v zemi.
26. června 1995 - Na summitu Organizace africké jednoty v Addis Abebě byl na něj proveden neúspěšný pokus o atentát.
Září 1995 - Významně se zasloužil o podepsání dohody v egyptské Tabě mezi Organizací pro osvobození Palestiny a Izraelem o rozšíření palestinské autonomie.
25. ledna 2011 - Začátek protivládních demonstrací, které požadovaly Mubarakovo odstoupení. Prezident odmítl odstoupit, ale 1. února 2011 přislíbil, že nebude znovu kandidovat ve volbách hlavy státu.
11. února 2011 - Po téměř 30 letech u moci a 18 dnech protivládních protestů odstoupil z funkce. I s rodinou odjel do letoviska Šarm aš- Šajch.
13. dubna 2011 - Zadržen kvůli vyšetřování mimo jiné podílu na násilí proti demonstrantům.
24. května 2011 - Prokurátor Mubaraka a jeho dva syny obvinil z vraždy několika stovek demonstrantů při protivládních protestech v lednu 2011, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování.
3. srpna 2011 - V Káhiře s Mubarakem a jeho syny začal soud; exprezident ležící na nemocničním lůžku všechna obvinění odmítl.
2. června 2012 - Mubarak byl odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů při nepokojích, jež vedly k jeho pádu; během 18 dnů protestů bylo v roce 2011 zabito skoro 850 lidí.
13. ledna 2013 - Kasační soud přijal Mubarakovo odvolání proti trestu doživotního vězení a nařídil nový proces.
19. srpna 2013 - Prokuratura exprezidenta zprostila obvinění v jedné ze dvou korupčních kauz.
21. května 2014 - Odsouzen ke třem rokům vězení za zpronevěru více než 13 milionů eur z rozpočtu prezidentských paláců; synové Gamál a Alá dostali za korupci a zpronevěru po čtyřech letech.
29. listopadu 2014 - Soud zprostil Mubaraka viny v opakovaném procesu, v němž byl obžalován ze spoluviny na smrti stovek lidí při demonstracích v roce 2011. Zproštěno viny bylo i sedm bývalých vysokých bezpečnostních činitelů Egypta. Mubarak byl zproštěn i obvinění z korupce v kauze týkající se zejména prodeje zemního plynu Izraeli údajně za podhodnocenou cenu.