Egyptský vyšetřovatel popřel, že havárii letadla měla způsobit exploze

Airbus A320 aerolinek EgyptAir

Airbus A320 aerolinek EgyptAir Zdroj: Aktug Ates, Wikimedia Commons

Šéf egyptských vyšetřovatelů popřel dnešní zprávu, že ohledání pozůstatků obětí čtvrteční havárie letadla společnosti Egyptair ukázalo na výbuch na palubě. To pod podmínkou zachování anonymity sdělil agentuře AP jeden z expertů, který prý pozůstatky v káhirské márnici osobně zkoumal.

Kusy těl byly podle něj moc malé, což vysvětlil tím, že na palubě airbusu mířícího z Paříže do Káhiry došlo patrně k explozi. Agentura Reuters psala, že vyšetřovatelé podle jejích zdrojů zatím nenašli stopy výbušniny. „Cokoli zveřejněné na toto téma jsou zcela mylné a bezvýznamné domněnky, které nepocházejí z forenzního úřadu,“ citovala egyptská státní agentura MENA šéfa této organizace Hišáma Abdalhamída.

Na palubě airbusu bylo v době jeho pádu do Středozemního moře 66 lidí, všichni zahynuli. Po trupu a hlavně po takzvaných černých skříňkách se záznamy o letu pátrá egyptská ponorka a francouzská hlídková loď a také plavidla a letadla z Británie, Kypru, Řecka a Spojených států.

Možnost výbuchu

Rovněž nezávislý káhirský deník Al-Watan dnes napsal s odvoláním na nejmenovaného forenzního experta, že letadlo vybuchlo, ale že ještě není jasné, zda explozi způsobila nastražená nálož nebo něco jiného. Francouzská média v pondělí psala, že odborníci se stále více přiklánějí k tomu, že za havárií je technická závada, k případnému teroristickému útoku se navíc dosud nikdo nepřihlásil.

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) dnes nechtěl podle AP komentovat žádné informace týkající se těl obětí. Do márnice v Káhiře bylo dosud převezeno 23 pytlů s pozůstatky, které se nyní experti pokusí za pomoci testů DNA identifikovat.

Stroj podle francouzských vyšetřovatelů vyslal krátce před pádem sérii varovných signálů o kouři na palubě a dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře.