Egyptští vojáci omylem při střelbě na auta turistů zabili dvanáct lidí

Voják egyptské armády

Voják egyptské armády Zdroj: ctk/AP

Egyptské bezpečnostní síly v neděli v poušti západního Egypta omylem zabily dvanáct lidí a dalších deset zranily při střelbě na konvoj automobilů, v nichž však byla skupina mexických turistů a jejich egyptských průvodců. Policisté a vojáci si turisty spletli s džihádisty, které egyptské síly v této oblasti často pronásledují, oznámilo egyptské ministerstvo vnitra. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto útok odsoudil a vyzval egyptské úřady, aby případ důkladně vyšetřily.

„Společné síly policie a armády při stíhání teroristických elementů v oázách Západní pouště večer nešťastnou náhodou zaútočilo na čtyři terénní automobily, které patřily skupině mexických turistů. Incident vedl k úmrtí 12 Mexičanů a Egypťanů a zranění deseti dalších lidí, kteří byli přepraveni do nemocnice,“ uvádí se v prohlášení ministerstva, z něhož citovala agentura Reuters. Úřad dodal, že vyšetří, jak a proč turisté vstoupili do nepovolené oblasti poblíž hranic s Libyí.

Mexické ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v incidentu zemřeli nejméně dva mexičtí občané. Dodalo, že zástupci mexického konzulátu v Egyptě jsou v nemocnici na předměstí Káhiry, kde se chtějí přeživších ptát na okolnosti případu. Podle prohlášení egyptského ministerstva vnitra vjely vozy do oblasti, která je pro cizince zakázaná. To však jeden z místních průvodců popřel. Skupina prý byla v dunách, odkud chtěla pozorovat ptáky.

Mluvčí ministerstva cestovního ruchu prohlásila, že platí, že ke všem cestám do Faráfry, která je v Bílé poušti a poblíž místa útoku, musejí dát nejprve povolení úřady, což v tomto případě nebylo splněno. „Ti lidé tam neměli co dělat,“ řekla listu Al-Ahrám. Skupina údajně nejela v zaregistrovaných autech a byla na nepovoleném safari.

Jeden z řidičů, jenž útok přežil, řekl podle BBC, že cestovní kancelář, která výlet organizovala, trasu koordinovala s egyptskými úřady a zajistila rovněž policejní eskortu. Do palby z vrtulníku se výletníci dostali ve chvíli, kdy se chystali postavit v poušti tábořiště. Zasaženy byly všechny čtyři vozy.

V egyptské západní poušti je několik oáz, které zahraniční turisté vyhledávají přes varování svých vlád, aby právě do těchto částí Egypta nejezdili. Je to také jedno z útočišť islamistů, včetně egyptské větve organizace Islámský stát. Ta minulý měsíc zabila chorvatského rukojmího, který byl unesen v Egyptě, a v poslední době odsud podniká řadu útoků proti egyptským bezpečnostním silám.