Ekologická katastrofa u ostrova Mauricius. Ztroskotaný tanker se rozlomil

Ztroskotaný tanker

Ztroskotaný tanker Zdroj: Profimedia

Ztroskotaný tanker
Ekologická katastrofa drtí Mauricius.
Ztroskotaný tanker
Rozlomený tanker, čerstvý snímek ze soboty 15. srpna.
Ztroskotaný tanker
51
Fotogalerie

Likvidace závažné nehody u ostrova Mauricius v Indickém oceánu se výrazně komplikuje. Japonská loď MV Wakashio, která v červenci uvízla na korálovém útesu, se rozlomila. Do té doby z ní přitom uniklo do moře více než tisíc tun paliva.

Před rozlomením lodi, v jejímž nitru se skrývají nejspíš minimálně ještě dva tisíce tun paliva, už dříve varoval mauricijský premiér Pravind Jugnauth.

“Menší část lodi, ve které se nachází motor a palivové nádrže, je bezpečná a stabilní,” cituje agentura Bloomberg mluvčího mauricijského ministerstva dopravy, Jasvina Soka Appadu.

S pomocí odborníků se také začaly postupně odčerpávat asi tři tisíce tun paliva, které v nádržích na palubě zbyly. V době, kdy se plavidlo rozlomilo, byly nádrže téměř prázdné. Do moře se tak dostalo už jen malé množství palivového oleje.

Mluvčí Appadu také uvedl, že byla přijata patřičná opatření, která mají zabránit dalším únikům paliva do moře. Přední část lodi chce nyní majitel odtáhnout na volné moře, kde ji nechá potopit.

Premiér Jugnauth už dříve zmínil, že ostrovní stát nemá prostředky k vyproštění uvízlého plavidla a požádal o pomoc Francii. Mauricijská vláda už oznámila, že bude japonskou rejdařskou společnost Nagashiki Shipping žádat o odškodnění, napsala agentura Kjódó.

Provozovatelem plavidla, jenž koncem července najelo na korálový útes v Indickém oceánu, je japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines. Posádka byla už dříve evakuována, Mauricius však musel vyhlásit stav ekologické nouze.