Ekonomickou digitální jedničkou je Velká Británie

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Ve Velké Británii přispívá internet k tvorbě 8,3 procenta HDP, což je v rámci nejrozvinutějších zemí skupiny G20 nejvyšší číslo. Vyplývá to ze studie Boston Consulting Group (BCG). Digitální sektor ve Spojeném království vytváří v přepočtu na libry větší hodnotu než například zdravotnictví, stavebnictví nebo vzdělávání.

Internet v roce 2010 ve Velké Británii vytvořil hodnotu 121 miliard liber (asi 3,6 bilionů korun). Do roku 2016 podle odhadu výzkumné společnosti k HDP přispěje dokonce 225 miliardami liber.Digitální ekonomika ve Velké Británii rostla tempem 10,9 procenta, v rámci zemí G20 byl průměr 8,1 procenta.

Internet hraje významnou roli i v Jižní Koreji, kde k HDP přispívá 7,3 procenty, na třetím místě je z tohoto pohledu Čína s digitálním příspěvkem 5,5 procenta.

„Internetová ekonomika je jedním z mála sektorů, kde je stále velký prostor pro růst,“ citují Financial Times spoluautora studie Paula Zwillenberga z BCG.

Ze sebíraných dat také vyplynulo, že britští spotřebitelé uskuteční 13,5 procent svých nákupů prostřednictvím internetu. V Německu je to 7,1 procent, ve Spojených státech 5 procent. V zemi s nejvíc pokryté internetem – Jižní Koreji – proběhne přes e-shopy jen 6,6 procenta nákupů.

Internet pomáhá ve Velké Británii k růstu zejména malých a středních podniků, které ho využívají k marketingu, prodejům i kontaktu se zákazníky a dodavateli. Ty firmy, které digitálních možností plně využívají, podle studie rostly 12procentním tempem, ty podniky, které se webu spíše vyhýbají, rostly jen o 4 procenta.

Britská vláda k růstu role internetu v hospodářství přispívá mimo jiné i snahou zavést vysokorychlostní připojení i do odlehlejších vesnických oblastí.

Takzvaná internetová ekonomika představuje elektronické produkty, služby či podnikání založené na přístupu k internetu. Zahrnuje mimo jiné on-line nakupování, výdaje za připojení, investice do technologií či export informačních a komunikačních technologií.