Emiráty jsou připraveny vyslat pozemní síly do Sýrie, operaci musí vést USA

Výbuch v Sýrii

Výbuch v Sýrii Zdroj: CTK

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou v rámci mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS) připraveny vyslat pozemní jednotky do Sýrie. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters ministerstvo zahraničí SAE. Stejnou připravenost vyjádřila již ve čtvrtek Saúdská Arábie.

„Naším postojem vždy bylo, že skutečná kampaň proti IS musí zahrnovat pozemní sílu,“ řekl podle Reuters na tiskové konferenci v Abú Zabí státní tajemník pro zahraniční záležitosti Anvar Džargaš. Dodal, že podmínkou ale je, že by operaci řídily Spojené státy. SAE by podle tajemníka vyslala nejspíš stovky vojáků. „Nehovoříme o tisícovkách vojáků“, ale o „jednotkách, které otevřou cestu“, uvedl Džargaš podle agentury AFP.

Odborníci se domnívají, že obava z rozdrcení syrských rebelů režimem syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ruským spojencem by mohla přimět Saúdskou Arábii a další země vyslat omezený počet vojáků do Sýrie na pomoc tamní ozbrojené opozici, napsala AFP. Operaci by řídily USA a asi koordinovalo sousední Turecko.

„Turecko a Saúdská Arábie musejí zvrátit poměr sil v terénu a vrátit rebely do sedla,“ soudí londýnský vojenský expert Andreas Krieg. Saúdské Arábii by podle něj pomohl i Katar. Krieg dodal, že obě země se již v minulých letech silně zapojily do pomoci syrské umírněné opozici.

Východisko na bitevním poli

„Saúdská Arábie se domnívá, že naděje na mírové řešení syrské krize je velmi malá, a vidí tedy východisko na bitevním poli,“ vysvětlil analytik Mustafa Alani z ženevského výzkumného ústavu Gulf Research Center. Turecko je podle něj ochotno se zapojit do pozemní operace hlavně poté, co Rusové vstoupili do konfliktu a snažili se z něj Ankaru vyšachovat.

Tajemník Džargaš prohlásil, že Spojené arabské emiráty deptá pomalé tempo, s jakým kampaň proti IS zatím postupuje. Mluvčí koalice arabských států útočící na pozice šíitských povstalců v Jemenu, saúdskoarabský generál Ahmad Asírí agentuře AFP řekl, že kdyby „na straně koalice existovala vůle zahájit pozemní operaci, budeme se na ní podílet“.

Damašek již v sobotu varoval, že je připraven zničit veškeré cizí jednotky, které se bez jeho souhlasu ocitnou na syrském území. Také Írán, který vyslal na pomoc Asadovi své bojovníky, usoudil, že Saúdští Arabové by si rozmístěním sil v Sýrii „střelili kulku do hlavy“. Spekulace o možné pozemní intervenci se objevily v době, kdy syrští vzbouřenci jsou téměř obklíčeni vládními vojsky v oblasti druhého největšího syrského města Halab.