Emisní povolenky zvyšují znečištění, tvrdí „zelené“ organizace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Skupina asi 75 neziskových organizací žádá Evropskou unii, aby zrušila systém obchodování s emisními povolenkami. Podle nich totiž životnímu prostředí škodí namísto toho, aby mu pomáhal. S návrhem přicházejí před hlasováním Evropského parlamentu, který má schválit reformu systému.

„Vlajková loď evropské politiky boje proti změně klimatu odvrátila pozornost od potřeby snižovat závislost na fosilních palivech a stoupající spotřeby, což vyústilo ve zvýšení emisí,“ tvrdí skupina organizací včetně Carbon Trade Watch či sdružení Friends of Earth, jehož členem je i české Hnutí Duha. Příkladem může být Německo, kde loni po odklonu od jaderné energie stoupal spotřeba uhlí na výrobu elektřiny.

Evropský systém emisních povolenek, který běží od roku 2003, stanovuje firmám limity na produkci oxidu uhličitého. Nevyužité povolenky mohou podniky prodat, pokud produkují nadlimitní množství emisí, musí si další povolenky koupit. V EU se systém týká přibližně 12 tisíc elektráren a továren.

Ochránci životního prostředí kritizují mezery v systému, které firmám umožňují získat laciné emisní povolenky mimo EU, například v Africe, a následně je uplatnit v Evropě.

Volání neziskových organizací po zrušení dosavadního systému a změně celé politiky ochrany klimatu přichází den před hlasováním výboru pro ochranu životního prostředí Evropského parlamentu, který by měl rozhodnou o opravě systému emisních povolenek.

Cena emisních povolenek na léta 2013 až 2020Cena emisních povolenek na léta 2013 až 2020Cena emisních povolenek na léta 2013 až 2020|European Energy Exchange

Ty se nyní prodávají za méně než pět eur, zatímco v roce 2008 stály ještě okolo 20 eur. Nízká cena poškozuje podniky, které investovaly do zelených technologií, aby se vyhnuly potřebě nákupu povolenek.

Evropská komise proto navrhuje odklad vydání dalších emisních povolenek členskými státy, což by mělo ceny opět vyhnat vzhůru. Iniciativu podporují také některé velké podniky, ke zvýšení cen minulý týden vyzval i český ČEZ.

Aby byly emisní povolenky efektivní a motivovaly podniky k omezení emisí, měla by se jejich cena podle expertů pohybovat výrazně nad současnou úrovní. Podle různých názorů my měla dosahovat nejméně 10 až 20 eur.