Erdogan chce zlepšit vztahy s Ruskem, neví ale jak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že chce zlepšit vztahy s Ruskem, ale že nechápe, jak má vypadat "první krok", který Moskva od Ankary očekává. Erdogan tak reagoval na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který o potřebě prvního kroku ze strany Ankary hovořil během návštěvy Řecka koncem minulého týdne. Erdogan soudí, že by obě strany měly spolupracovat na úsilí o zlepšení vzájemných vztahů.

Mezi Ruskem a Tureckem panuje napětí od loňského listopadu, kdy turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér Su-24 nad turecko-syrskou hranicí. Ankara po loňském incidentu tvrdí, že letoun pronikl do tureckého vzdušného prostoru a že jej před zásahem varovala. Moskva to popírá.

Erdogan na dnešní tiskové konferenci v Izmiru řekl, že je znepokojen tím, jak byly vztahy mezi oběma zeměmi obětovány kvůli „chybě pilota“.

Putin v Řecku řekl, že stále nechápe, proč Turci ruský stroj sestřelili. Ankaře kladl za vinu i zabití jednoho z obou pilotů, kteří se při incidentu katapultovali. Jednoho z členů posádky zastřelil turecký ozbrojenec, který bojoval po boku menšinových turkmenských povstalců v Sýrii. V Turecku byl oslavován jako hrdina. Rusko marně žádalo o to, aby byl zatčen a postaven před soud.