Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale si vyžádala 25 obětí

Vulkán v Guatemale

Vulkán v Guatemale Zdroj: ČTK

Vulkán v Guatemale
Vulkán v Guatemale
Vulkán v Guatemale
Vulkán v Guatemale
Vulkán v Guatemale
11
Fotogalerie

Nejméně 25 lidí zemřelo po erupci sopky Volcán de Fuego v Guatemale. Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe začal chrlit lávu a kouř a pokryl své okolí včetně části hlavního města Guatemala vrstvou těžkého popela. Dvě desítky zraněných byly převezeny do nemocnic, tisíce dalších lidí musely opustit své domovy. Záchranářům se zatím nepodařilo dostat k některým obyvatelům odříznutým od pomoci pyroklastickými proudy, informovala média.

"V neděli ve 21:00 (dnes 05:00 středoevropského letního času) je bilance 25 mrtvých," sdělil novinářům mluvčí guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) David de León.

Erupce začala těsně před nedělním polednem místního času (20:00 středoevropského letního času). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahoval teploty kolem 700 stupňů Celsia. Volcán de Fuego (španělsky "ohnivá sopka") se letos probudil už podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsal zpravodajský server BBC.

Kvůli výbuchu byla nařízena evakuace nejméně 3100 lidí a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území, na kterém žije zhruba 1,7 milionu lidí. V nouzových evakuačních centrech našlo přes noc azyl přes 600 lidí.

Volcán de Fuego sahá do výšky 3763 metrů nad možem a nachází se jen asi 40 kilometrů západně od guatemalského hlavního města Guatemala. V důsledku nepříznivého větru pokryl popel i část metropole a místní letiště muselo přerušit provoz.

Guatemalská vláda vyhlásila kalamitní stav ve trojici nejzasaženějších departementů Chimaltenango, Escuintla a Sacatepéquez. Viceprezident Jafeth Cabrera v neděli večer navštívil v Rooseveltově nemocnici v guatemalské metropoli zraněné, mezi nimiž jsou především lidé, kteří utrpěli popáleniny.

Lávový proud podle úřadu CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory, kde zničil domy a spálil několik obyvatel. "Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě se nejsme schopni dostat do vesnice La Libertad, možná tam také zemřeli nějací lidé," cituje BBC šéfa CONRED Sergia Cabañase. Ten předtím informoval také o smrti jednoho pracovníka tohoto úřadu.

S příchodem noci museli záchranáři přerušit pátrání po přeživších, které předtím navíc komplikoval déšť. V terénu byly stovky pracovníků včetně hasičů, policistů a vojáků. Někteří podle agentury AP uvedli, že v jedné oblasti zpozorovali uvězněné osoby, ale nemohli se k nim dostat, protože silnice překřížily pyroklastické proudy. Ty jsou tvořeny směsí žhavých sopečných plynů, popela a magmatu a po svahu sopky putují rychlostí v řádu stovek kilometrů za hodinu.

Šéf guatemalského ústavu seismologie, vulkanologie, meteorologie a hydrologie Eddy Sánchez varoval před možnými dodatečnými sesuvy půdy.