OBRAZEM: Apokalypsa ve státě Washington. Před 38 lety vybuchl vulkán na hoře St. Helens

Výbuch Svaté Heleny

Výbuch Svaté Heleny Zdroj: profimedia.cz

Výbuch Svaté Heleny
Výbuch Svaté Heleny
Výbuch Svaté Heleny
Výbuch Svaté Heleny
Výbuch Svaté Heleny
69
Fotogalerie

Přesně přes 38 lety se v americkém státě Washington odehrála jedna z nejničivějších přírodních katastrof v novodobých dějinách lidstva - výbuch stratovulkánu St. Helens. Jde zároveň i nejlépe zdokumentovanou erupci v historii lidstva. 

Hora St. Helens se nachází v severní části Kaskádového pohoří ve státě Washington ve Spojených státech. Své jméno dostala po britském diplomatovi lordu St Helensovi. Jedná se o jeden ze 160 aktivních vulkánů z takzvané skupiny Pacifického kruhu ohně - pásma okolo Tichého oceánu, charakteristického pro zvýšenou vulkanickou činnost a zemětřesení. 

Hora St. Helens byla více jak sto let v klidu. Seismologové však dne 20. března 1980 náhle zaznamenali zemětřesení, což byl jeden z prvotních náznaků blížícího se výbuchu. V březnu však přišla pouze drobná erupce.

I přesto byli takřka všichni rezidenti z nejbližšího okolí evakuováni. Hora poté na nějaký čas přestala vykazovat známky aktivity. Vědce však zaujala hned následující měsíc, kdy se na její severní straně začala nápadně zvedat půda, která po čase vytvořila půlkilometrovou "bouli". Právě pod tímto místem se začalo hromadit magma.

Osudový den nastal 18. května 1980 krátce po půl deváté ráno, kdy došlo k silnému zemětřesení. Došlo k výbuchu, který sopku připravil o 400 metrů výšky. Horní výduť hory se zhroutila z důvodu nadměrné akumulace magmatu pod severním svahem sopky, což vedlo k jeho postupnému vyklenutí až následnému sesuvu.

Následovala explozivní erupce, která po sobě zanechala kalderu podkovovitého tvaru. Lavina bahna, kamení a sutě se řítila rychlostí až 75 metrů za sekundu a překonala vzdálenost více než 25 km. Nashromážděné úlomky vyplnily údolí pod horou do výše 195 metrů. Kouř ze sopky stoupal až do 20 kilometrové výše a do vzdálenosti 500 kilometrů od sopky po směru větru spadla na zem půlcentimetrová vrstva popela.

Bylo zničeno přibližně 10 milionů stromů na ploše zhruba 600 kilometrů čtverečních, v okruhu více než deseti kilometrů výbuch zabil vše živé, měl sílu 1600 atomových bomb svržených na Hirošimu a také obrovský dopad na okolní ekosystém. Podle vědců zemřelo zhruba sedm tisíc kusů lesní zvěře a 12 milionů lososů v potocích. Celkové škody na majetku přesáhly miliardu dolarů. Výbuch St. Helens si vyžádal také 57 lidských obětí.