Estonsko a Lotyšsko se chtějí odstřihnout od Ruska, propojí své energetické soustavy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Estonsko a Lotyšsko dokončují další krok k propojení svých energetických sítí. V konečném důsledku má projekt přispět k nezávislosti na energetických ruských zdrojích.

Estonsko a Lotyšsko pokračují v koordinaci svých energetických politik. Současný plán pobaltských energetiků využije elektrárnu v malém estonském městě Kilingi-Nõmme, kterou následně chtějí propojit téměř dvousetkilometrovou soustavou s lotyšským hlavním městem Rigou. Informoval o tom server Emerging Europe.  

Soustava by měla být propojena už v září, spuštění je naplánováno o měsíc později. Projekt vzniká s podporou Evropské komise, z 65 procent jsou náklady financovány z evropských zdrojů.

Lotyšsko i Estonsko v poslední době kladou důraz na energetickou soběstačnost a vzájemnou spolupráci. Oba státy totiž stále využívájí potenciálně problematický systém BRELL, který obhospodařuje také Ruské, Běloruské a Litevské sítě.

Právě propojení bývalých sovětských republik s Ruskem a přetrvávající vliv Moskvy může podle mínění tamějších politiků znamenat hrozbu pro energetickou bezpečnost pobaltských států.

Estonsko i Lotyšsko si v budoucnu přejí navázat výrobu elektřiny více na země Evropské unie. "Propojení mezi pobaltskými státy bude ještě důležitější poté, co odpojíme naši elektrickou soustavu od ruské a připojíme se ke kontinentální Evropě," uvedl mluvčí estonského státního distributora Elering Ain Koster.