EU by měla uprchlíky sama vyzvedávat v krizových oblastech, navrhuje německý vicekancléř

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel Zdroj: Ralph Alswang, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Evropská unie by měla sama vyzvedávat běžence z krizových oblastí a zajišťovat jejich příchod na své území. Na shromáždění berlínské sociální demokracie (SPD) to řekl předseda strany a německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Podle něj by takový postup vnesl řád do uprchlické krize a do počtu lidí, kteří do EU přicházejí.

Podle Gabriela by EU měla stanovit „velké kvóty“ na počet běženců, kteří mohou do osmadvacítky přijít, a sama zajistit jejich cestu. „Pašeráci by tak přišli o podstatu svého nebezpečného obchodu. Nikdo by neměl na cestě do Evropy přijít o život, to musí být náš cíl,“ řekl vicekancléř.

Zavedení kvót by podle Gabriela také umožnilo zajistit organizovanou imigraci namísto současného chaotického stavu, kdy není možné odhadnout, kolik lidí do EU přijde a kdy. „Pokud by se evropští partneři zpočátku nechtěli připojit, bude zde muset Německo jít příkladem,“ uvedl také vicekancléř.

De Maiziére žádá společnou iniciativu

O vyzvedávání běženců v krizových oblastech a stanovení kvót na počet uprchlíků, kteří do EU mohou přijít, mluvil v minulosti i německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Zdůrazňoval však, že by to měla být celoevropská iniciativa a po naplnění kvót pro daný rok by unie měla paušálně odmítat všechny běžence, kteří budou chtít přijít.

De Maiziére také tento týden zveřejnil svůj záměr vrátit se k dublinskému systému a vracet běžence do těch zemí, kde poprvé vstoupili na území EU. Gabriel se k tomuto konkrétnímu návrhu nevyjádřil, varoval ale před „vyvoláváním iluze snadných řešení“ uprchlické krize. Německo se podle něj nemůže uzavřít před světem a příchod běženců nevyřeší ani stavbou plotů a vysláním armády na hranice.

**