EU dala Ankaře falešnou naději na zrušení víz, zní z Maďarska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Brusel podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa vyvolal v Ankaře mylný dojem, že ke zrušení víz jí stačí zastavit migrační vlnu. O dopadu politiky Turecka, které dává EU ke zrušení víz lhůtu do konce října, budou v Budapešti jednat šéfové diplomacií zemí visegrádské skupiny, včetně českého ministra Lubomíra Zaorálka.

Instituce Evropské unie vyvolaly v Turecku „falešný dojem“, že by mohlo dosáhnout zrušení vízové povinnosti „udržením migrace pod kontrolou“, i když se mu nepodaří splnit všechny nezbytné podmínky, řekl dnes Szijjártó podle agentury MTI v rozhovoru poskytnutém státnímu rozhlasu.

„Vyvolat v Turecku tuto mylnou představu byla velká chyba. Nyní v této zemi zcela zjevně panuje zklamání,“ dodal maďarský ministr.

Turečtí představitelé, včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, si opakovaně stěžují, že unie neplní březnovou dohodu, která se týká zastavení nelegální migrace zejména syrských uprchlíků z Turecka, kam se uchýlili, do Evropy výměnou za zrušení vízové povinnosti pro turecké občany.

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu pak v několika rozhovorech se západními médii pohrozil vypovězením této dohody, pokud EU víza nezruší do konce října. Unijní představitelé toto ultimátum odmítli.

Szijjártó podle MTI v rozhlasu rovněž řekl, že tímto problémem a migračním tlakem na jihovýchodě Evropy se budou na dnešním setkání v maďarské metropoli kromě jiných témat zabývat ministři zahraničí visegrádské skupiny. Ministři podle něj mají odpoledne také vůbec poprvé promluvit na pracovním setkání maďarských velvyslanců.