EU dodá Severní Koreji potraviny, Soul protestuje

Severní Korea, KLDR

Severní Korea, KLDR

Evropská unie poskytne režimu Severokorejského diktátora Kim Čong-Ila potravinovou pomoc v hodnotě 10 milionů eur (243 milionů korun). Informovala o tom Evropská komise s tím, že hlad v zemi ohrožuje životy více než půl milionu lidí. Jižní Korea se obává, že KLDR zásilky zneužije.

Pchjongjang v posledních měsících o humanitární pomoc požádal desítky zemí včetně České republiky, potravin je prý málo kvůli špatnému počasí, zvýšení cen na světových trzích a pozastavení dlouhodobých potravinových dodávek ze strany Jižní Koreje a Spojených států.

„Důvodem tohoto balíčku pomoci je záchrana nejméně 650 tisíc lidí, kteří by jinak zemřeli kvůli nedostatku jídla,“ uvedla v prohlášení eurokomisařka pro humanitární pomoc Kristalina Georgievová. Výživa je určena především pro děti do pěti let věku, které již byly hospitalizovány kvůli podvýživě.

Kritici ale tvrdí, že Severní Korea v minulosti využívala potravinovou pomoc k zásobování své armády čítající milion vojáků. Jihokorejští představitelé uvedli, že potravinové sklady jejího severního souseda jsou přibližně stejně zaplněné jako loni.

USA ale naopak uvažují o tom, že by obnovily své dodávky, které zastavily před třemi lety. Expert na korejské vztahy z International Crisis Group Daniel Pinkston to ale nepředpokládá. „Můj dojem je takový, že Washington řeší mnoho jiných problémů a není zde mnoho politické vůle k poskytnutí pomoci,“ citovala jej agentura Reuters.

Spojené státy dodaly od roku 1995 do KLDR pomoc v hodnotě 1,2 miliardy dolarů, z toho asi 60 procent tvořily potravinové dodávky. Americký kongres je v názoru na tuto pomoc značně nejednotný.

Jižní Korea se dokonce obává, že Pchjongjang se pokouší nahromadit co nejvíce potravinových zásob před dalším nukleárním testem, který by následovaly zpřísněné mezinárodní sankce. Soul se také domnívá, že jeho soused shromažďuje potraviny, aby je mohl za rok rozdávat lidem jako dary u příležitosti stého výročí narození zakladatele státu Kim Il-Sunga.

Georgievová ujistila, že Evropská komise bude pohyb potravinový zásilek monitorovat a pokud zaznamená jejich zneužití, pomoc ihned ukončí. Podle březnové zprávy OSN potřebuje humanitární pomoc šest milionů obyvatel KLDR.