EU dostala Nobelovu cenu míru. Za sjednocování Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie. V norské metropoli Oslu to oznámil Nobelův výbor. Porota ocenila roli EU při sjednocování kontinentu.

Se zprávou už před vyhlášením přišla norská televize NRK, která ji získala na základě několika „důvěryhodných“ zdrojů.

Rozhodnutí pětičlenného výboru, v jehož čele stojí stávající generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, bylo údajně tentokrát jednomyslné. „Bylo to jednomyslné rozhodnutí a nebylo příliš složité,“ řekl Jagland v rozhovoru pro norský deník Aftenposten.

Jagland v témže interview sdělil, že vítěz je obecně známý a jeho ocenění může vyvolat jisté kontroverze. „Očekávám, že bude nějaká diskuze, doufáme, že bude,“ podotkl Jagland.

Občané Norska, kde se Nobelova cena za mír uděluje, sami členství v tomto společenství dvakrát v minulosti v referendu odmítli, v roce 1972 a v roce 1994. Průzkumy veřejného mínění z poslední doby ukazují, že téměř tři čtvrtiny Norů jsou nadále proti vstupu své země do EU.

„Evropská unie je uprostřed jedné ze svých nejhorších krizí, ale možná právě teď tento mírový a stabilizační projekt zasluhuje pomocnou ruku od nečlenské země, kterou je Norsko,“ konstatovala televize NRK.