EU musí být v uprchlické krizi rozhodnější, míní polský prezident

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda Zdroj: ctk/ap

Polský prezident Andrzej Duda doufá, že Evropská unie „konečně zaujme seriózní přístup“ k migrační krizi. V Budapešti to prezident řekl po jednání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem.

„Doufám, že Evropa konečně zaujme seriózní přístup k řešení probíhající migrační krize, protože když se například podíváme na situaci, v níž se nyní nachází Řecko, je to nejvážnější problém, kterému dnes EU čelí,“ uvedl Duda na společné tiskové konferenci s Áderem.

Nedostatek konkrétních rozhodnutí týkajících se migrantů podle něj krizi jen zhorší. „Nechceme, aby byla promrhána velká hodnota, kterou našim národům dává Evropská unie a schengenská zóna (volného pohybu),“ prohlásil nejvyšší představitel polského státu. Dodal, že to je možné zajistit, jen když EU jako celek bude uplatňovat rozhodnou a konkrétní politiku.

János Áder na druhé straně mimo jiné vyzdvihl, že visegrádská skupina - kterou tvoří vedle Polska a Maďarska také Česko a Slovensko - dokázala během minulého roku podniknout v souvislosti s migrační krizí úspěšné kroky. Zopakoval přitom známé stanovisko maďarské vlády, že je nezbytné posílit evropské hranice a zastavit migrační vlnu na hranicích EU.