EU odloží zavedení emisních povolenek pro letadla

„Retrojet“ ČSA na letišti ve Frankfurtu

„Retrojet“ ČSA na letišti ve Frankfurtu Zdroj: E15 Stepan Bruner

Evropská komise dá na rok k ledu zavedení emisních povolenek EU ETS pro lety z a do Evropské unie. V mezičase si chce zajistit mezinárodní podporu svého programu, proti kterému protestují světové aerolinky i některé státy.

EU souhlasí „se zastavením hodin“ a zahájením mezinárodních jednání, z nich by měl vzejít plán omezení emisí v letecké dopravě s širokou podporou, uvedla komisařka pro ochranu životního prostředí Connie Hedegaard. „Budu ale velmi otevřená: pokud neuspějeme – a já doufám, že ano – vrátíme se tam, kde jsme dnes s EU ETS. Automaticky,“ dodala.

Lety uvnitř EU budou stále podrobeny nynějším pravidlům, které platí od letoška. Návrh na zmražení emisních povolenek u mezinárodních letů musí ještě formálně schválit členské státy.

EU se k jednostrannému zavedení emisních povolenek v letecké dopravě odhodlala poté, co přes deset let trvající jednání s mezinárodní leteckou organizací ICAO nevedla k žádnému výsledku. Pravidla vstoupila v platnost letos a vyvolala protest od USA po Indii, tyto dvě země také svým aerolinkám účast na programu rovnou zakázaly.

Nejdále ve svém vzdoru vůči novým unijním pravidlům zašla Čína. Nejen že přistoupila k podobnému zákazu, evropský výrobce letadel si navíc stěžoval, že země odmítá svým dopravcům schválit nákup jeho letadel. Spor alespoň částečně urovnala až německá kancléřka Angela Merkelová při své srpnové návštěvě Pekingu. Airbus dnes uvedl, že novou iniciativu EU podporuje.