EU podle diplomatů zřejmě nezmírní protiruské sankce

Evropská unie, vlajky,

Evropská unie, vlajky, Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Evropská unie patrně nebude v nejbližší době upravovat protiruské sankce. Podle agentury Reuters to řeklo několik diplomatů před jednáním vyslanců evropských zemí o vývoji ukrajinské krize chystaným na příští týden. Příměří na východě Ukrajiny, jehož fungováním evropští představitelé podmiňují možnost uvolnění sankcí, je vytrvale porušováno.

„Mezi vyslanci EU se nerýsuje žádná shoda na uvolnění sankcí. Je zkrátka příliš brzy na posouzení vývoje na (ukrajinské) půdě,“ řekl Reuters přední evropský diplomat z jedné ze severních zemí. Vyslanci států unie budou o vývoji ukrajinského příměří, které vstoupilo v platnost 5. září, diskutovat v úterý. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy nedávno otevřel možnost, že v případě trvajícího klidu zbraní by Brusel mohl zmírnit či zcela zrušit opatření namířená proti ruským bankám, strategickým podnikům i jednotlivcům.

Že by však byl podobný závěr předčasný, na tom se shodují i další diplomaté oslovení Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sice dnes uvedl, že příměří konečně začalo fungovat, diplomaté jsou však v jeho hodnocení opatrní. Podle jednoho z nich ambasadoři na jednání zřejmě ocení pozitivní vývoj a nechají otevřené dveře pro možné budoucí uvolnění postihů, pokud by mírový proces dosáhl skutečného pokroku.

Jaceňuk: Nerušte sankce, dokud nebude Ukrajina jednotná

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve středu v OSN vybídl Západ, aby sankce nerušil, dokud Ukrajina nezíská zpět kontrolu nad celým svým územím, a to včetně Ruskem anektovaného Krymu. To však západní pozorovatelé považují za naprosto nereálné.

EU v koordinaci se Spojenými státy na Moskvu uvalila po anexi Krymu, sestřelení malajsijského letadla nad východem Ukrajiny a zajištění důkazů o pohybu ruských vojáků na území sousedního suverénního státu několik vln sankcí. Moskva stále cílenou přítomnost svých vojáků v Donbasu popírá a v reakci na sankce zakázala dovoz potravin ze Západu.