EU podpoří růst a pracovní místa 120 miliardami eur

Italský premiér Mario Monti s unijním prezidentem Van Rompuyem

Italský premiér Mario Monti s unijním prezidentem Van Rompuyem Zdroj: ctk

Evropská unie podpoří ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst asi 120 miliardami eur. Lídři EU se na summitu podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye dohodli například na navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o deset miliard eur, z čehož na Česko připadá 76 milionů eur (dvě miliardy korun).

Řada evropských ekonomik se v poslední době ponořila do recese. Některé země sužuje masivní nezaměstnanost, která například ve Španělsku citelně přesahuje 20 procent. Kvůli tomu v Evropě výrazně zesílily hlasy po tom, aby se unie nezaměřovala jen na úsporné kroky a reformy, které prosazovalo například Německo. Naopak třeba Francie a její nový prezident François Hollande volají po výraznější podpoře růstu.

„Klíčový prvek je, že posílíme financování ekonomiky tím, že zmobilizujeme 120 miliard eur pro bezprostřední růstová opatření,“ řekl unijní prezident.

Opatření, na nichž se lídři zatím shodli, jsou součástí „prorůstového paktu“. Ten jako celek nicméně ještě summit neschválil.

Podle některých diplomatických zdrojů problém představuje hlavně Itálie a možná i Španělsko. Ty prý požadují k tomu, aby mu dali zelenou, odsouhlasení naléhavých opatření k řešení složité situace na trzích s dluhopisy. Výnosy z dluhopisů těchto dvou významných evropských ekonomik v posledních týdnech kvůli nervozitě na trzích citelně narostly.

„V programu růstu a zaměstnanosti máme kapitolu, která se vztahuje k finanční stabilitě. Tuto kapitolu jsme ještě neotevřeli, chceme se o ní bavit ve stejné době, kdy se budeme bavit o zprávě k budoucnosti Evropské hospodářské a měnové unie,“ řekl prezident EU Herman Van Rompuy.

„Dvě země chtějí spojovací článek mezi dlouhodobými a krátkodobými opatřeními. V noci začneme jednat o krátkodobých opatřeních,“ řekl. „Není zde nic zablokováno, pracujeme dál a posouváme se,“ dodal.