EU pomůže Makedonii s imigranty, Turecku pošle miliardu eur

Běženci na makedonsko-řecké hranici

Běženci na makedonsko-řecké hranici Zdroj: ctk/AP

Pomoc Evropské unie Makedonii při zvládnutí uprchlické krize ve Skopje přislíbil eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn. Příliv uprchlíků do Makedonie, jejichž počet každodenně překračuje pět tisíc, je podle Hahna problémem nejen této balkánské země, ale i ostatních států EU.

Evropa makedonským úřadům podle Hahna pomůže. V pondělí je ve Skopje očekáván tým unijních expertů, který na místě stanoví rozsah a obsah potřebné pomoci. Částku jedné miliardy eur bude eurokomisař navrhovat jako pomoc Evropské komise Turecku.

Za poslední tři měsíce prošlo podle makedonské policie zemí na 83 tisíc uprchlíků, kteří míří na sever do Srbska a dál přes Chorvatsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko do Německa. Hahn v Makedonii navštívil uprchlický tábor Gevgelija při jižní hranici s Řeckem, kde běženci absolvují registraci před další cestou na sever.

Makedonský parlament na návrh vlády prodloužil v pátek mimořádný stav na hranicích s Řeckem do června příštího roku. Rozhodnutí vychází z předpovědí, že jako tranzitní země bude Makedonie fungovat i v příštích měsících.

Dobrovolnice v Maďarsku: Uprchlíci jsou vyčerpaní a netuší, co se s nimi bude dít