EU: Řecko reformy plní, na peníze si ale ještě počká

Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso Zdroj: CTK

Řecko podle ministrů financí eurozóny zatím plní podmínky z dohody o druhém záchranném balíku půjček ve výši 130 miliard eur, které by Atény sužované dluhovou krizí měly dostat výměnou za drastické a nepopulární škrty. Několik zbývajících otázek by mělo být dokončeno v brzké době. Peníze ale do Řecka začnou proudit až tehdy, kdy skončí seškrtání řeckých dluhů ze strany soukromých věřitelů.

Obecně se na balíku půjček za 130 miliard eur dohodla eurozóna už dříve výměnou za to, že Řekové přistoupí tvrdým reformám. Ministři nyní hodnotili, jestli Atény dané sliby plní.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker v prohlášení rozeslaném novinářům uvedl, že Řekové v tomto směru učinili výrazný pokrok. Zbývající zatím otevřené otázky by měly být brzy uzavřeny.

Součástí dohody o balíku ale je i to, že by soukromí věřitelé měli na základě dobrovolných dohod seškrtat zhruba tři čtvrtiny hodnoty řeckých dluhopisů. Tento proces zatím neskončil. Zatím se čeká na to, jak velké množství privátních investorů se nakonec zapojí. Jasněji by v tom mělo být již v první dekádě března.

Díky půjčkám a seškrtání dluhů by se pak mělo podařit řecký dluh snížit do roku 2020 na takřka 120 procent hrubého domácího produktu.

Řekové v posledních dnech schválili množství zákonů týkajících se fiskální konsolidace, penzijní reformy či regulace finančního sektoru.